Risotto Ze Szpinakiem I Kurczakiem
Uwielbiam risotto i przygotowałam znów jego kolejną wersje, tym razem ze szpinakiem :)
Jeśli chcemy aby danie było bezmięsne nie dodajemy piersi z kurczaka, zapewniam, że też będzie smaczne :)
Składniki na 2 osoby:
Jeśli chcemy aby danie było bezmięsne nie dodajemy piersi z kurczaka, zapewniam, że też będzie smaczne :)
Składniki na 2 osoby:
- 3/4 szkl ryżu do risotto Arborio
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- około 80 g mrożonego szpinaku (około 2-3 bryłki)
- około 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być kupny lub domowy)
- 1 kieliszek wina wytrawnego (ja nie dodaje)
- 4-5 sztuk pieczarek
- 1/2 cebuli
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 - 4 łyżki śmietanki 30 %
- natka pietruszki
- twardy ser do posypania po wierzchu np. Parmigiano reggiano lub gran padano
- sól, pieprz do smaku
- olej/oliwa do smażenia
1. Na patelnie wylewamy trochę oleju i przesmażamy na niej cebulkę pokrojoną w kostkę.
2. Pieczarki obieramy, myjemy i ścieramy lub kroimy na plasterki (zależy co kto lubi, ja większość pieczarek starłam na grubych oczkach, a parę pokroiłam w plasterki ) dodaję do cebulki. solę i pieprzę oraz wkrawam ząbek czosnku.
3. Przesuwam smażące się pieczarki na bok i w wolne miejsce wrzucam pokrojona na małą kostkę pierś z kurczaka. Przewracam dotąd aż się mięso zetnie. Kiedy to się stanie wsypuje ryż na patelnie i mieszam całość. Następnie podlewam 3 chochelkami bulionu, dodaje szpinak i przykrywam.
Od tej pory co jakiś czas mieszam i sprawdzam czy ryż wchłonął bulion, jeśli tak, to natychmiast go dolewam i znów przykrywam.
Od tej pory co jakiś czas mieszam i sprawdzam czy ryż wchłonął bulion, jeśli tak, to natychmiast go dolewam i znów przykrywam.
Pod koniec smażenia sprawdzam smak (ewent. doprawiam sola i pieprzem).
Duszenie ryżu trwa tak około 30-40 minut.
Gotowe risotto wykładam na talerzyk i posypuje startym parmezanem. Smacznego !!!
6 comments
Pysznie wygląda. Muszę koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuńWyglada fantastycznie :) koniecznie wypróbuję ten przepis!
OdpowiedzUsuńChyba wkrótce wykorzystam ten przepis, zapowiada sie genialne danie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię risotto ale takiego jeszcze nie jadłam. Na pewno by mi posmakowało :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńA gdzie masło na koniec? Do risotto od kiedy dodaje się śmietankę? To podrabiane risotto, z prawdziwym nie ma nic wspólnego
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.