piątek, 11 maja 2018

Tarta Z Truskawkami Bez Pieczenia

Było ciacho z rabarbarem, w prawdzie wilgotne, mięciutkie i kwaskowe, ale ciągnęło mnie do lodów czy czegoś w tym stylu, a że miałam zamrożony ostatni woreczek truskawek, rozmroziłam i raz, dwa, powstała tarta na zimno :)

















Składniki na blaszkę 25 cm

Spód:
  • 180 g ciastek maślanych
  • 80 g stopionego masła
Masa:
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • duża garść truskawek (rozmrożonych lub świeżych)
Wierzch:
  • 1/2 galaretki truskawkowej
  • 200 ml wrzątku
  • 3-4 łyżeczki jogurtu naturalnego
Spód

1. Ciastka kruszymy i zalewamy roztopionym masłem. Całość mieszamy, aż utworzy się konsystencja "mokrego piasku". Tak przygotowanymi ciastkami wylepiamy formę do tarty, najlepiej z wyjmowanym dnem, jeśli takiej nie mamy to smarujemy ją masłem (może być problem z wyjęciem pierwszego kawałka) lub wykładamy folią spożywczą i dopiero wykładamy ciastka.
Gotowy spód wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy.

Masa

2. W wysokim naczyniu ubijamy na sztywno schłodzoną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem.
3. Do masy dodajemy pokrojone truskawki i wykładamy od razu na schłodzony spód, następnie wkładamy do lodówki na około 2 godziny.

Wierzch

4. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia.
5. Kiedy widzimy, że galaretka tężeje dodajemy do niej jogurt naturalny, miksujemy całość i wykładamy na stężałą masę z mascarpone. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Tartę podajemy schłodzoną. Smacznego !

22 komentarze:

  1. Smacznego!
    Częstuje się choć ...oczami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda uroczo i tak delikatnie jak deser 0 kcal :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Już nie mogę się doczekać naszych truskawek:)
    Fajny przepis do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja skusiłam się na małe pudełeczko, chyba już naszych bo pachną przecudownie :-)

      Usuń
  4. Lubię takie przepisy bez pieczenia. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto idealne, gdy za oknem ciepło i nie chce się odpalać piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy przepis, bez pieczenia więc na pewno na duży plus :P Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie i bardzo wiosennie wygląda. Porywam kawałek i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i proszę się częstować :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.