Jabłecznik na serku homogenizowanym

by - 11/06/2024 12:13:00 AM

Bardzo smaczny jabłecznik, oczywiście do szybkiego przygotowania. Równie dobrze smakuje na drugi dzień, natomiast na trzeci dzień (drugiego dnia tez możecie w ten sposób odświeżyć ciasto) aby ciasto było ciepłe i odświeżone, kładę je na kawałku papieru do pieczenia, wkładam do air frayera i włączam na 180 stop na 3-5 minut
Po wyjęciu ciasto smakuje i pachnie jak dopiero co upieczone. Smacznego !
 




Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g cukru
  • 70 g masła miękkiego
  • 120 g serka homogenizowanego
Nadzienie:
  • 0,75 kg jabłek
  • cynamon
  • cukier puder na wierzch ciasta
 
1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, następnie czekamy aż nadmiar soku się zbierze i go odciskamy ( potem ten soczek możemy wypić ;)
2. Składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy od razu na dwie części 2/3 i 1/3
Tą większą częścią wylepiamy tortownicę. Wylepione ciasto posypujemy 2 łyżkami bułki tartej.
3. Następnie wykładamy odsączone z soku jabłka, posypujemy je cynamonem i przykrywamy druga porcją rozwałkowanego ciasta. 
Wierzch ciasta nakłuwamy nożem lub widelcem.

Ciasto pieczemy w 180 stop. grzanie góra-dół bez termoobiegu przez 1 godzinę.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !
 



Podobne Posty

0 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych