Rogaliki Marchewkowe Z Marmoladą

by - 1/27/2023 12:23:00 AM

Takim rogalikom nikt się nie oprze, mięciutkie, słodkie ale nie za słodkie i takie w sam raz na raz ;) Z marchewką która w ogóle nie jest wyczuwalna, ale dzięki niej rogaliki są mięciutkie a na końcach kruche :)

 




Składniki na 1 blaszkę od piekarnika:
  • 150 g masła
  • 240 g mąki pszennej (dałam pół na pół z orkiszową)
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru Waniliowego
  • 1 duża marchew lub 2 małe obrane

 

1.  Marchew ścieramy na drobnych oczkach (nie tych na papkę)
Do miski wsypujemy mąkę lub mąki, dodajemy cukier, masło pokrojone drobno i startą marchew i zagniatamy ciasto.
Jeśli zdarzyłoby się że nie chce się do końca zagnieść być może mąką ma małą wilgotność i wtedy trzeba dodać 1-2 łyżeczki kwaśnej śmietany
Zagniecione ciasto możemy schować na 15 minut do zamrażalnika
 

2. Po tym czasie dzielimy je na dwie części i wałkujemy na okrąg (możemy pomóc sobie talerzem aby rogaliki wyszły równe.
Następnie dzielimy na 8 trójkątów, na każdy trójkąt nakładamy trochę marmolady i zawijamy rogaliki.
Układamy na blaszce z papierem do pieczenia.
 
 

Pieczemy w 190 stop. przez 20-25 minut do zarumieniania 

Wystudzone możemy polukrować. Smacznego !

Podobne Posty

10 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych