Rogaliki Marchewkowe Z Marmoladą
Takim rogalikom nikt się nie oprze, mięciutkie, słodkie ale nie za słodkie i takie w sam raz na raz ;) Z marchewką która w ogóle nie jest wyczuwalna, ale dzięki niej rogaliki są mięciutkie a na końcach kruche :)
Składniki na 1 blaszkę od piekarnika:
- 150 g masła
- 240 g mąki pszennej (dałam pół na pół z orkiszową)
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru Waniliowego
- 1 duża marchew lub 2 małe obrane
1. Marchew ścieramy na drobnych oczkach (nie tych na papkę)
Do miski wsypujemy mąkę lub mąki, dodajemy cukier, masło pokrojone drobno i startą marchew i zagniatamy ciasto.
Jeśli zdarzyłoby się że nie chce się do końca zagnieść być może mąką ma małą wilgotność i wtedy trzeba dodać 1-2 łyżeczki kwaśnej śmietany
Zagniecione ciasto możemy schować na 15 minut do zamrażalnika
2. Po tym czasie dzielimy je na dwie części i wałkujemy na okrąg (możemy pomóc sobie talerzem aby rogaliki wyszły równe.
Następnie dzielimy na 8 trójkątów, na każdy trójkąt nakładamy trochę marmolady i zawijamy rogaliki.
Układamy na blaszce z papierem do pieczenia.
Pieczemy w 190 stop. przez 20-25 minut do zarumieniania
Wystudzone możemy polukrować. Smacznego !
10 comments
Hmmm die sehen ja lecker aus! Danke für das Rezept!
OdpowiedzUsuńDanke :D
UsuńSuper przepisy
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :D
UsuńBardzo apetyczne rogaliki :) rzeczywiście trudno się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
Usuńale cudeńka
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
Usuńależ znakomity przepis, jeszcze takich rogalików nie robiłam.
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie :* Polecam, ja też z podobnego przepisy piekłam pierożki marchewkowe z jabłkiem i na prawdę były pyszne :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.