Śledzie W Oleju - Krok Po Kroku
Jest to idealny, świąteczny przepis na śledzie.
Składniki na dwa słoiki śledzi:
Marynata:
Składniki na dwa słoiki śledzi:
Marynata:
- 4 płaty śledzi a'la matias
- 2 szkl wody
- 1/2 szkl octu
- 4 ziarnka pieprzu
- 4-6 kulek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 3 spore cebule
Zalewa z oleju:
- olej rzepakowy np od. SemCo
- 2-4 łyżki oliwy z oliwek
- ewentualnie suszone pomidory, pieprz świeżo zmielony itp.
1. Śledzie pokroić w kawałki.
2. Cebulę pokrojona w grubsze plasterki sparzyć wodą.
3. Składniki zalewy zagotować i wystudzić.
4. Kawałki śledzi poukładać w słoikach na przemian z cebulą i zalać wystudzona zalewa i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin, ale n ie dłużej niż 2 dni.
5. Po marynowaniu odsączyć śledzie, i zalać mieszanką oleju z oliwą tak aby je przykryło.
Tak przygotowane śledzie możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni.Smacznego !!!
12 comments
Uwielbiam takie sledziki :) Magicznych Świąt :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i również radosnych Świąt życzę :)
UsuńŚwietny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńrobię nieco inaczej, ale te też muszą byc pyszne:)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt:)
Każdy przepis zawsze się troszkę różni to jest właśnie fajne, że będą smakować inaczej :) Również radosnych Świąt życzę :)
UsuńZawsze zdaję się na mamę, ale może w przyszłym roku spróbuję.
OdpowiedzUsuńApetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze śledziki robi nasza babcia :) Ale te na pewno też są pyszne :)
OdpowiedzUsuńIwonko fajne te śledziki ❤️
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :-)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.