Frankfurterki W Szlafroczkach Na Jeden Kęs
Przekąska na imprezę lub na oglądanie filmu przed Tv. Smaczna, prosta, jedynie troszkę czekania wymaga, ale za to bardzo smaczna.
Frankfurterki, delikatesowe, bez glutenu od Dudy są tak smacznie przyprawione, że tym mini przekąską już prawie nic nie brakuje no może musztarda albo ketchup do maczania. Ja ze zbyt małego przekonania do nich, wcisnęłam jeszcze ser żółty, ale nie potrzebnie, gdyż prawie cały się wylał, wiec odradzam Wam ten ruch ;)
Składniki na dwa talerze przekąsek:
Frankfurterki, delikatesowe, bez glutenu od Dudy są tak smacznie przyprawione, że tym mini przekąską już prawie nic nie brakuje no może musztarda albo ketchup do maczania. Ja ze zbyt małego przekonania do nich, wcisnęłam jeszcze ser żółty, ale nie potrzebnie, gdyż prawie cały się wylał, wiec odradzam Wam ten ruch ;)
Składniki na dwa talerze przekąsek:
- 1 i 1/2 szkl mąki
- około 10 g drożdży świeżych
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 szkl wody
- 1/2 łyżki oleju
- około 8-10 frankfurterków użyłam "Dudy"
- ketchup do posmarowania środków szlafroczków
- ewent. ser żółty
- ewent. odrobina jajka do posmarowania wierzchów
- ewent. czarnuszka na wierzch przekąsek
1. W garnuszku zagrzewamy wodę z mlekiem i cukrem, i rozpuszczamy drożdże - odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Następnie z wyrośniętego zaczynu, mąki, soli zagniatamy ciasto. Podczas zagniatania dodajemy olej i wyrabiamy dotąd aż ciasto będzie odchodziło od reki lub od miski. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
3. Wyrośnięte ciasto, odgazowujemy na blacie (czyli ponownie zagniatamy) i formujemy w długi wałek który następnie rozwałkowujemy.
Następnie środek ciasta smarujemy ketchupem i układamy wzdłuż kiełbaski. Ciasto zalepiamy i kroimy na około 3-4 cm kawałki.
Gotowe układamy na blaszce i pieczemy w 180-190 stop przez około 15-20 minut.
Następnie środek ciasta smarujemy ketchupem i układamy wzdłuż kiełbaski. Ciasto zalepiamy i kroimy na około 3-4 cm kawałki.
Gotowe układamy na blaszce i pieczemy w 180-190 stop przez około 15-20 minut.
0 comments
Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.