Paszteciki Z Kapustą
Paszteciki są wspaniałym dodatkiem do barszczyku czerwonego, oraz jako same, podgrzane na patelni :)
Składniki na 1 blaszkę pasztecików:
Składniki na 1 blaszkę pasztecików:
- 200 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 żółtka
- 50 g masła
- 15 g drożdży
- 150 ml letniego mleka
- 1/2 łyżeczki cukru
- białko do posmarowania pasztecików
Składniki na farsz:
- 200 g kiszonej kapusty
- 1/2 główki cebuli
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
1. Cebulkę przesmażamy na oleju. Kapustę kiszoną płuczemy, siekamy drobno i dodajemy do cebulki. Dusimy na brązowy kolor ( u mnie trwało to około 40 minut ). Podczas duszenia podlewamy co jakiś czas niewielka ilością wody i mieszamy aby kapusta nie przywierała do dna.
2. Mleko podgrzewamy aby nie było gorące, dodajemy cukier i wykruszamy drożdże. Odstawiamy do podwojenia objętości. W tym czasie w misce szykujemy mąkę z solą oraz żółtkami. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
3. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy je do miski z mąką i zaczynamy zagniatać ciasto, w trakcie zagniatania dolewamy roztopione masło. Wyrabiamy dotąd aż ciasto będzie odchodzić od ręki i miski ( u mnie sprawę załatwił robot ). Następnie gotowe ciasto przykrywamy ściereczka i odstawiamy do podwojenia objętości na około 1 h.
4. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (czyli krótko zagniatamy), wałkujemy i wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy trochę farszu i zalepiamy. Możemy z większych kółek wycinać różne kształty (kółka nie składamy na polówki tylko przyklejamy z farszem jedno do drugiego i z całego takiego kółka wycinamy np. gwiazdki.)
5. Gotowe paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką na czas rozgrzewania piekarnika (paszteciki w tym czasie jeszcze sobie podrosną )
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przed samym pieczeniem, smarujemy paszteciki białkiem.
Pieczemy przez około 25-30 minut do zrumienienia.
4 comments
Bardzo lubię paszteciki :) U mnie tez dzisiaj, ale mięsne :)
OdpowiedzUsuńCieszę się Ja też je lubię :)
UsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.