Szybki Sernik Z Mandarynkami (Pieczony)
Sernik wyszedł nie za słodki jest wręcz orzeźwiający sprawiając wrażenie jak by był robiony na zimno ;) Robi się go bardzo szybko, więc jak mamy składniki to od razu możemy zabierać się do pracy :)
Składniki na tortownicę 18 cm / 24 cm
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową !
1. Wszystkie składniki oprócz mandarynek i galaretki w proszku umieszczamy w misie i miksujemy krótko do połączenia się składników (ważne aby było to krótko gdyż, dłuższe miksowanie napowietrzy masę serową która następnie podczas pieczenia bardzo wysoko wyrośnie, a następnie opadnie )
2. Na końcu dodajemy mandarynki z 1/2 puszki lub ( jeśli jest to większa blaszka to z 1 całej puszki ) odsączone z zalewy, mieszamy i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 170-180 przez około 50-60 min.
Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie przekładamy na noc do lodówki.
3. Następnego dnia przygotowujemy galaretkę dając o 100 ml mniej wody niż jest to na opakowaniu.
Wykładamy mandarynki na wierzch i następnie lekko tężejąca galaretka zalewamy sernik wraz z owocami. Chowamy do lodówki do stężenia.
Składniki na tortownicę 18 cm / 24 cm
- 580 g twarogu tłustego ( u mnie Mój Ulubiony ) / 1 kg 150 gr twarogu
- 110 ml śmietanki 30 - 36 % / 215 ml śmietanki 30-36%
- 1/2 szkl cukru / 1 szkl cukru
- 2 jajka / 4 jajka
- 1 żółtko / 2 żółtka
- 3/4 łyżki skrobi ziemniaczanej / 1 i 1/2 łyżki skrobi
- 3/4 łyżki mąki pszennej / 1 i 1/2 łyżki mąki
- mała puszka mandarynek w zalewie / 1 i 1/2 puszki mandarynek
- 1/2 galaretki cytrynowej bądź pomarańczowej / cała jedna paczka galaretki cytrynowej
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową !
1. Wszystkie składniki oprócz mandarynek i galaretki w proszku umieszczamy w misie i miksujemy krótko do połączenia się składników (ważne aby było to krótko gdyż, dłuższe miksowanie napowietrzy masę serową która następnie podczas pieczenia bardzo wysoko wyrośnie, a następnie opadnie )
2. Na końcu dodajemy mandarynki z 1/2 puszki lub ( jeśli jest to większa blaszka to z 1 całej puszki ) odsączone z zalewy, mieszamy i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 170-180 przez około 50-60 min.
Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie przekładamy na noc do lodówki.
3. Następnego dnia przygotowujemy galaretkę dając o 100 ml mniej wody niż jest to na opakowaniu.
Wykładamy mandarynki na wierzch i następnie lekko tężejąca galaretka zalewamy sernik wraz z owocami. Chowamy do lodówki do stężenia.
17 comments
cudny ten serniczek
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńUwielbiam serniki :) Mega pysznie wygląda ten z mandarynkami :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :* Jest bardzo aksamitny w smaku :)
UsuńCudowny serniczek :-) porywam kawałek :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje i częstuje się :D
Usuńwspaniały serniczek :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńZacny sernik! Ah ta choinka w tle ^^
OdpowiedzUsuńDziękuje ;) :D
UsuńSerniczek wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :D
UsuńCześć:)A ten ser mam zmielić wcześniej,czy tylko zmiksować?
OdpowiedzUsuńTwaróg używam już mielony, natomiast jeśli się takiego nie ma to trzeba go zmielić, potem dodać resztę składników i wszystko razem, krótko zmiksować :)
UsuńDzięki:)
UsuńCukier zwykły czy drobny do wypieków?😉
OdpowiedzUsuńMoże być i drobny wtedy szybciej się rozpuści w masie
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.