Boże Narodzenie Drób

Galaretki Drobiowo Wieprzowe W Słoiczkach / Bez Żelatyny

12/19/2017 07:05:00 AMIwona T.

Takich galaretek (zimnych nóżek) jeszcze nie robiłam. Są bez żelatyny, za to z dwoma rodzajami mięs. Mężowi bardzo smakowały, więc mogę je polecić z całego serducha.
Robiłam je w słoiczkach weck, ale może spokojnie zrobić je w miseczkach czy innych pojemniczkach :)











Składniki na około 8-10 słoiczków galaretki

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 2 golonka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 małego selera
  • 4 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 3-4 łyżki groszku konserwowego
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • zielona pietruszka
  • sól, pieprz do smaku
  • warzywko ( naturalny suszony mix warzyw bez soli )
1. Warzywa myjemy i obieramy. Ćwiartki z kurczaka oraz golonki także myjemy i wkładamy do garnka, zalewamy około 2,5 litra wody i zaczynamy gotować.
2. Przyprawiamy do smaku ( liśćmi, zielem, solą oraz warzywkiem ), dodajemy marchew, seler, pietruszkę. Całość gotujemy około 3 godzin.
3. Po tym czasie wyjmujemy warzywa i kroimy na plasterki bądź w kostkę, a mięso oddzielamy od kości i również kroimy.
4. W słoiczkach bądź innych pojemniczkach układamy po porcji pokrojonych warzyw, warzyw konserwowych oraz mięska. Zalewamy rosołem  i odstawiamy do przestygnięcia, a następnie na kilka godzin do lodówki. Smacznego !


You Might Also Like

11 komentarze

  1. Bardzo lubię takie galaretki :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak ładnie przygotowanej galaretki nigdy nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam galaretkę. Koniecznie wypróbuję ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie polecam zrobić i podzielić się wrażeniami jak smakowały :)

      Usuń
  4. Fajnie wyglądają te galaretki w tych sloiczkach :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

Formularz kontaktowy