piątek, 5 maja 2017

Torcik Porzeczkowo - Serowy

Torcik wyszedł tak pyszny, że zamierzam go jeszcze wiele razy upiec :)

















Składniki na tortownicę o śred. 18 na tortownicę  o śred. 24 podwoić składniki

Biszkopt miodowy:

  • 2 jajka
  • 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/6 szkl cukru
  • 1 i 1/2 łyżki miodu
Składniki na masę:
  • 500 gr sera twarogowego np. Mój ulubiony lub z Piątnicy
  • 1/3 szkl cukru
  • 100 gr masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki budyniu bez cukru np. waniliowego
  • 80 ml mleka
  • 1/2 słoika dżemu/frużeliny z czarnej lub czerwonej porzeczki
Polewa:
  • 80 gr białej czekolady
  • 1-2 łyżeczki dżemu/frużeliny z czarnej lub czerwonej porzeczki

Biszkopt
1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz miód. Mieszamy wszystko i  wylewamy do natłuszczonej, i wysypanej bułka tartą blaszki.
Pieczemy w 180 stop przez około 20-25 minut

Masa Serowa
2. W dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy twaróg i jajka i energicznie mieszamy. Wszystko robimy na najmniejszym ogniu. 
Kiedy się zagotuje, dodajemy wcześniej rozmieszany w mleku budyń i całość gotujemy chwilę (może się tak zdarzyć że masa będzie wyglądać na zważoną - mi tak się stało, na szczęście poczytałam szybko i okazało sie że wystarczy wszystko zblędować i jeszcze raz zagotować i już :)
3. Gotową masę serową odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia.
4. Biszkopt przekrawamy na dwie części chyba, że bardzo wysoki wam wyrośnie to nawet na trzy i smarujemy najpierw dżemem następnie wykładamy 1/2 masy serowej, przykrywamy blatem, na to znów dżem i reszta masy serowej.

Polewa
5. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Wylewamy na środek ciasta dodając do niej jedną łyżeczkę dżemu i całość rozprowadzamy tworząc esy floresy. 
Gotowy torcik chowamy do lodówki na co najmniej 1-2 h.







10 komentarzy:

  1. O akurat recenzujemy na blogu konfiturę z czarnej porzeczki i na pewno w takim cudnym torcie świetnie by się sprawdziła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podobnie robię sernik gotowany :) Twój torcik prezentuje się wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny i na pewno pyszny torcik. Częstuję się kawałeczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :D :* Już nakładam Ci kawałeczek :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.