Comber Kakaowy
Ciasto w wersji bez nasączania alkoholem :) Przyjemny taki babkowaty smak ze smacznymi dodatkami które ciągle możemy zmieniać :) jak nie rodzynki i orzechy, to suszone, kandyzowane owocki lub świeże pokrojone w kosteczkę mmm... pychota :D
Składniki na jedna foremkę
Składniki na jedna foremkę
- 1 i 1/4 szkl mąki
- 100 g masła w temp. pokojowej
- 3 jajka
- 3/4 szkl cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/4 szkl alkoholu ( u mnie nalewka jeżynowa )
- 2-3 łyżki powideł lub dżemu ( u mnie porzeczkowy)
- 2 łyżki żurawiny
- 2 łyżki wiśni np. z nalewki
- 1 łyżka orzechów pokrojonych na drobno
Polewa czekoladowa
- 1/2 tabliczki deserowej bądź gorzkiej czekolady ( jeśli chcemy aby całe ciasto było w czekoladzie roztapiamy całą tabliczkę )
1. Masło miksujemy z cukrem na puch i dodajemy po jednym jajku cały czas miksując.
2. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, powidła i miksujemy na najwolniejszych obrotach, na koniec dodajemy alkohol oraz orzechy. mieszamy i przelewamy od razu do foremki ( u mnie w kształcie keksowej rynienki z falą )
Pieczemy w 180 stop przez około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy)
3. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną i polewamy ciasto, możemy użyć też gotowej polewy. Wierzch posypujemy orzechami. Smacznego !
2. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, powidła i miksujemy na najwolniejszych obrotach, na koniec dodajemy alkohol oraz orzechy. mieszamy i przelewamy od razu do foremki ( u mnie w kształcie keksowej rynienki z falą )
Pieczemy w 180 stop przez około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy)
3. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną i polewamy ciasto, możemy użyć też gotowej polewy. Wierzch posypujemy orzechami. Smacznego !
20 comments
To ja poproszę największy kawałek do kawy:)
OdpowiedzUsuńJuż kroję :D nawet z dokładką ;)
UsuńPięknie się prezentuje :) Pychotka :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńWyglada wspaniale :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńWygląda jak zawijaniec, pysznie -:)
OdpowiedzUsuńJak wczoraj dodawałam przepis to dopiero zobaczyłam, że wygląda jak zawijana roladka :D :D
UsuńCiasto prezentuje się wspaniale, od razu wpadło mi w oko :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za miły komentarz i polecam wypróbować go :D
UsuńWygląda smakowicie, przepis ląduje w ulubionych :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i polecam :)
UsuńPychotka!
OdpowiedzUsuńZgadza się :D
UsuńTo wnętrze nas zachęciło :D My wolałybyśmy bez alkoholu ale sądzimy, że większość właśnie z tym dodatkiem by chciała xD
OdpowiedzUsuń:D Tak.. jeszcze by chcieli aby przed podaniem im skropić tym ankoholem ;p na szczęście mój alkohol wyparowuje podczas pieczenia :)
UsuńBardzo mi się podoba to ciacho, pyszności :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje za miły komentarz :*
UsuńWygląda pysznie i do tego te kuszące wnętrze z owocami :).
OdpowiedzUsuńDziękuje za miły komentarz :* ..a owocki tak bardzo kuszą ;)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.