Z tego przepisu wyjdzie nam 4 średnie chlebki do święconki, więc możemy się śmiało nimi z kimś podzielić :)
Składniki na zaczyn:
Ciasto właściwe:
1. Z letniego mleka wymieszanego z wodą robimy zaczyn ( dodajemy cukier, wykruszamy drożdże) odstawiamy do podrośnięcia )
2. Do miski wsypujemy mąkę oraz sól. Kiedy zaczyn jest już gotowy dodajemy go do miski i całość zaczynamy wyrabiać. W trakcie wyrabiania dodajemy 1 łyżkę roztp. masła bądź margaryny lub oleju. Jeśli ciasto nam zbytnio się klei podsypujemy jeszcze mąka i wyrobione odstawiamy na 30-40 min do podrośnięcia.
3. Kiedy ciasto podrośnie, odgazowujemy je znów czyli ponownie zagniatamy i dzielimy na 4 kulki z których formujemy chlebki. Odstawiamy do ponownego podrośnięcia na 30 min.
4. Kiedy chlebki podrosną, smarujemy je roztrzepanym jajkiem, obsypujemy makiem i nacinamy ostrym nożykiem.
Pieczemy w 210 stop przez 30 min ( piek gazowy ) a w piekarniku elektrycznym 180-190 stop. przez 20 min.
Składniki na zaczyn:
- 10 g świeżych drożdży
- 60 ml letniej wody
- 60 ml letniego mleka
- 1/2 łyżeczki cukru
Ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 200 - 230 g mąki pszennej
- 1 łyżka masła lub margaryny lub oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- roztrzepane jajko do posmarowania chlebków
- mak do obsypania
1. Z letniego mleka wymieszanego z wodą robimy zaczyn ( dodajemy cukier, wykruszamy drożdże) odstawiamy do podrośnięcia )
2. Do miski wsypujemy mąkę oraz sól. Kiedy zaczyn jest już gotowy dodajemy go do miski i całość zaczynamy wyrabiać. W trakcie wyrabiania dodajemy 1 łyżkę roztp. masła bądź margaryny lub oleju. Jeśli ciasto nam zbytnio się klei podsypujemy jeszcze mąka i wyrobione odstawiamy na 30-40 min do podrośnięcia.
3. Kiedy ciasto podrośnie, odgazowujemy je znów czyli ponownie zagniatamy i dzielimy na 4 kulki z których formujemy chlebki. Odstawiamy do ponownego podrośnięcia na 30 min.
4. Kiedy chlebki podrosną, smarujemy je roztrzepanym jajkiem, obsypujemy makiem i nacinamy ostrym nożykiem.
Pieczemy w 210 stop przez 30 min ( piek gazowy ) a w piekarniku elektrycznym 180-190 stop. przez 20 min.
34 comments
Wspaniale wyglądają te chlebki:)
OdpowiedzUsuńDziękuje za miły komentarz :*
UsuńPysznie wyglądaja :) Idealne do koszyczka wielkanocnego :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :* :D
UsuńJakie piękne ^^ I tan mak! Cudne mini chlebusie :D
OdpowiedzUsuńDziękuje za miłe słowa ;) :D
UsuńFantastyczne te chlebeczki :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D :*
UsuńMoże zdążę jeszcze upiec takie ? piękne.
OdpowiedzUsuńPewnie że zdążysz :D
UsuńJak pieknie sie beda w koszyczku prezentowały, cudne
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńUrocze są Twoje chlebki, trochę żałuję, ze nie mam takich. Wesołych i rodzinnych Świąt :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :* Jeszcze zdążysz upiec ;) Dziękuje i również życzę radosnych i rodzinnych świąt :)
Usuńwczoraj debiut mialy isc do koszyczka a corcia zjadla
OdpowiedzUsuńale co mama dla swoich dzieci nie zrobi
jajka sie gituja a buleczki rosna
:D hehe zjadła wszystkie chlebki...No tak dla dzieciaczków wszystko da się zrobić :)
UsuńWspaniałe chlebki. Iwonko życzę cudownych, radosnych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych :-)
OdpowiedzUsuńDziękuj Marzenko za życzenia :*
UsuńŚwietna propozycja, szkoda, że o tym nie pomyślałam...
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Może na następny rok uda się zrobić :)
UsuńPiękne chlebki :) może za rok też upiekę takie:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Upiecz bo ślicznie w koszyczku wyglądają, a i dobrze smakują ;)
UsuńIle trzeba czekac na zaczyn?
OdpowiedzUsuńZaczyn rośnie coś około 10 minut, zależy jak ciepło jest w domu i jak ciepła była ciecz do której kruszyliśmy drożdże :)
UsuńChlebki bardzo dobre długo szukalam dobrego przepisu
OdpowiedzUsuńCieszę się i dziękuje :D :*
UsuńChlebki wyszły wspaniałe.Akurat sa do chlebki na kiermasz do szkoły do corki. Pierwszy raz robilam. Dziękuję za przepis.:-)
OdpowiedzUsuńCieszę się przeogromnie i dziękuje :* :D
UsuńCzy mogę użyć mąki razowej?
OdpowiedzUsuńWspaniałe wyglądają, planuje je w tym roku zrobic.mam pytanie czy na jakimś etapie ciasto można włożyć na noc do lodówki i skończyć jutro?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, ale myślę że można spróbować tak zrobić.
UsuńJaki typ mąki pszennej?
OdpowiedzUsuńTortowa :)
UsuńDziękuję za odpowiedź 😉
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.