Bigosowa Zapiekanka Z Kolorowym Makaronem
Zapiekanka smakowała nam o wiele lepiej niż już nudne zwykłe łazanki :)
Jeśli został wam bigos lub macie go nadmiar w zamrażalce którego nie ma kto zjeść bądź znudziły wam się łazanki to polecam tą zapiekankę ;)
Składniki na 2-3 osoby
Jeśli został wam bigos lub macie go nadmiar w zamrażalce którego nie ma kto zjeść bądź znudziły wam się łazanki to polecam tą zapiekankę ;)
Składniki na 2-3 osoby
- około 250 g kolorowego makaronu świderki
- około 300 g zamrożonego bądź świeżego bigosu
Sos:
- 1/2 zeszklonej cebuli
- kilka plastrów boczku
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (możemy dać więcej jeśli lubimy bardziej kwaśne i wyraziste )
- 6-7 łyżek śmietanki słodkiej 30 %
- sól, pieprz do smaku
Masa jajeczna:
- 1 spore jajko
- 1/2 kubeczka słodkiej śmietanki
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- sól, pieprz
- mała garstka sera startego na wierzch
1. Zamrożony b bigos wyjmujemy wcześniej i powoli rozmrażamy na najmniejszym ogniu na patelni. Jeśli mamy świeży to odkładamy sobie tylko potrzebną ilość.
2. Cebulkę wraz z boczkiem smażymy na osobnej patelni lub rondelku. Następnie dodajemy koncentrat i po chwili śmietankę słodką, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem. Była bym zapomniała dodajemy także 1/2 łyżeczki słodkiej papryki :) Całość mieszamy do połączenia się. Jeśli sosik jest zbyt gęsty to dolewamy jeszcze 2-3 łyżki śmietanki. Jeśli zaś w smaku jest za słaby dodajemy 1-2 łyżeczkę koncentratu ( wszystko zależy od naszych smaków i też smaku bigosu )
3. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
4. Jajko roztrzepujemy ze śmietanką oraz papryka słodką, solą i pieprzem.
5. Formę do zapiekania smarujemy oliwą.
6. Ugotowany i odcedzony makaron mieszamy z bigosem i wykładamy od razu do foremki tak aby nie tworzył on zbyt grubej warstwy.
Wierzch smarujemy sosem, a następnie całość zalewamy masa jajeczną. Na sam koniec ścieramy na wierzch trochę sera.
Pieczemy w piekarniku na 180-190 stop przez około 30 minut do zrumienienia wierzchu.
14 comments
Fajna zapiekanka :) Wygląda mega smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) robiłam ją już trzy raz, tak nam smakuje :)
UsuńBardzo lubię takie makaronowe zapiekanki. Narobiłaś mi wielkiej ochoty i jutro zrobię taką:)
OdpowiedzUsuńZrób ;) bo jest bardzo smaczna :)
UsuńIwonko bardzo fajny pomysł na zapiekankę :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńSmaczny i syty pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Syty dla wszystkich poza moim mężem ;) który twierdzi że po makaronie to on jest zaraz głodny ;) :p :D dlatego wtedy muszę mieć dobry deser w zanadrzu ;)
UsuńSuper pomysł na wykorzystanie pozostałości po światecznym bigosie
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńHaha właśnie zjadłyśmy ostatni słoik bigosu w zapasach xD
OdpowiedzUsuńUuu to szkoda...musicie koniecznie nadrobić braki w zapasach ;) :p :D
UsuńAle świetny pomysł z tą zapiekanką!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie dania, a zdjęcia bardzo przemawiają do głodomorów i fanów zapiekanych dań :)
Dziękuje za miłe słowa :D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.