Sernik Szachownica
Pyszny sernik który pięknie prezentuje się na świątecznym stole.
Przepis na murzynek:
1. Jajka z cukrem ubijamy na puszysta masę. Dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem i mieszamy całość szpatułką. Wylewamy na blaszkę o wym. 24 x 36 cm wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w temp 180 stop przez 25-30 min.
Po upieczeniu wyjmujemy ciasto na kratkę i studzimy.
Masa Serowa:
1. Masło ucieramy razem z połowa cukru ze szklanki (cukier dzielimy sobie tak aby zostało nam go trochę tez do utrwalenia białek).
2. Białka oddzielamy od żółtek. Do utartego masła dodajemy po jednym żółtku i ucieramy. Następnie dodajemy partiami ser i ucieramy.
3. Białka ubijamy ze szczypta soli, pamiętając aby pod koniec ubijania dodać resztę cukru która utrwali piane.
4. Ubitą piane delikatnie mieszamy z masa serową.
5. Blaszkę w której piekliśmy murzynka wykładamy nowym papierem do pieczenia. wkładamy do niego murzynka i kroimy go na paski. Wyjmujemy co drugi pasek i w to miejsce wlewamy masę serową.
6. Na miejsca z serem układamy pozostałe paski i zalewamy reszta masy.
Gotowy sernik pieczemy w 180 stop. grzanie góra - dół bez termoobiegu przez 50-60 min.
Polewa Czekoladowa:
Rozpuścić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Lekko studzimy ja i polewamy sernik. Możemy go obsypać wiórkami kokosowymi.
Przepis na murzynek:
- 3 duże lub 4 małe jajka
- 2 czubate łyżki dobrego ciemnego kakao
- 3/4 szkl cukru
- 1 szkl mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1. Jajka z cukrem ubijamy na puszysta masę. Dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem i mieszamy całość szpatułką. Wylewamy na blaszkę o wym. 24 x 36 cm wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w temp 180 stop przez 25-30 min.
Po upieczeniu wyjmujemy ciasto na kratkę i studzimy.
Masa Serowa:
- 1 kg twarogu zmielonego trzykrotnie lub jak w moim przypadku wiaderkowy - polecam Piątnice
- 5 jajek
- 150 gr masła
- 3/4 szkl cukru pudru lub 1 szkl jeśli lubicie bardziej słodki sernik
- zapach waniliowy lub pomarańczowy - jeśli lubimy
1. Masło ucieramy razem z połowa cukru ze szklanki (cukier dzielimy sobie tak aby zostało nam go trochę tez do utrwalenia białek).
2. Białka oddzielamy od żółtek. Do utartego masła dodajemy po jednym żółtku i ucieramy. Następnie dodajemy partiami ser i ucieramy.
3. Białka ubijamy ze szczypta soli, pamiętając aby pod koniec ubijania dodać resztę cukru która utrwali piane.
4. Ubitą piane delikatnie mieszamy z masa serową.
5. Blaszkę w której piekliśmy murzynka wykładamy nowym papierem do pieczenia. wkładamy do niego murzynka i kroimy go na paski. Wyjmujemy co drugi pasek i w to miejsce wlewamy masę serową.
6. Na miejsca z serem układamy pozostałe paski i zalewamy reszta masy.
Gotowy sernik pieczemy w 180 stop. grzanie góra - dół bez termoobiegu przez 50-60 min.
Polewa Czekoladowa:
- 200 g deserowej czekolady
- 50 g masła
Rozpuścić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Lekko studzimy ja i polewamy sernik. Możemy go obsypać wiórkami kokosowymi.
8 comments
Wspaniały serniczek Iwonko 😘
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńRewelacyjny serniczek :) Pychotka :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńPyszny serniczek:) Mniam:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńSuper! W takie szachy możemy zagrać xD
OdpowiedzUsuńZapraszam na pyszną partyjkę ;)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.