wtorek, 7 marca 2017

Zupka w 25 minut

Ta zupka jest takim wyjściem awaryjnym kiedy nam się śpieszy albo drugie danie jest dopiero w planach :P Zupa nie ma mięsa bo logicznie nie mogła by być szybką gdyż mięso potrzebuje czasu aby oddało cały swój smak i wzbogaciło zupę, ale możecie i spróbować wersji z mięskiem.
Polecam tą zupkę, naprawdę można się nią najeść :)















Składniki na 2 osoby


  • około 700 ml wody
  • 1/2 średniej marchewki
  • 1/2 średniej pietruszki
  • kawałeczek selera
  • kawałeczek pora
  • łyżka natki pietruszki
  • łyżeczka warzywka np takiego bez soli lub domowego
  • 4-5 łyżek kaszy jaglanej
  • 2 łyżki kaszy manny ( lub jedna )
  • 1/3 kostki rosołowej domowej lub np. bulionu drobiowego od Krakusa
  • sól, pieprz do smaku


1. Warzywa oprócz selera i pora, ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wrzucamy na gotującą się wodę i dodajemy od razu warzywko, kostkę rosołową lub bulion oraz natkę pietruszki oczywiście posiekaną. Dodajemy także nasz kawałek selera oraz por.
2. Kaszę jaglaną przepłukujemy pod bieżącą wodą do tond aż woda będzie czysta. Następnie dodajemy ją do zupy. Doprawiamy zupkę i co jakiś czas ja mieszamy.
10 minut przed końcem gotowania dosypujemy kasze mannę ( jeśli zupka jest już dla nas wystarczająco gęsta to kaszę mannę pomijamy lub do lekkiego zagęszczenia dodajemy 1 łyżkę ) i teraz mieszamy już częściej aby ona nie przywarła do dna. 
Całość od początku gotujemy 25-30 minut. Te 30 to jakby ktoś się gdzieś zagapił albo kasza mu wystarczająco się nie rozpadła ;)



12 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie lekkie zupki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Za to kocham zupy - kremy. Podgotować, zblendować, doprawić i w 20 minut mamy pożywne danie! Ostatnio jadłam pyszny krem z groszku ....Mniam! A jaki miał kolor! Ale takie krupniczki też lubię:) W ten sposob nauczyłam się jeść kasze drobnoziarniste:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupki są zdrowe i ciągle wydaje mi się że jemy ich za mało :)

      Usuń
  3. Fajna zupka :) Lubimy też dodawać kaszę jaglaną do tego typu dań :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdrowe są, ale bez kostek bulionowych i warzywaka. Po co to dodawać jak można dołożyć warzyw i naturalnych przypraw, a do smaku lepiej dodać na talerzu oleju lnianego lub bezpośrednio do garnka masełka lub oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia. Jak dla mnie za bardzo chemiczna ta zupka ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. *Warzywka

      Usuń
    2. Kostki bulionowe możemy zrobić swoje i nie ma w nich chemii tak samo jak warzywa, ususzyć i je zmielić :) Ja tak postępuje i ta zupka jest wtedy lekka i zdrowa :) Ps. przepisów na domowe kostki i warzywko nie ma jeszcze na blogu ;)

      Usuń
    3. Jeśli tak to super. Ja odkąd jestem mamą czyli już 8 lat :-) robię właśnie sama kostki bulionowe, mrożę i zawsze wiem co podaje moim dzieciom :-D

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.