Zupka w 25 minut
Ta zupka jest takim wyjściem awaryjnym kiedy nam się śpieszy albo drugie danie jest dopiero w planach :P Zupa nie ma mięsa bo logicznie nie mogła by być szybką gdyż mięso potrzebuje czasu aby oddało cały swój smak i wzbogaciło zupę, ale możecie i spróbować wersji z mięskiem.
Polecam tą zupkę, naprawdę można się nią najeść :)
Składniki na 2 osoby
Polecam tą zupkę, naprawdę można się nią najeść :)
Składniki na 2 osoby
- około 700 ml wody
- 1/2 średniej marchewki
- 1/2 średniej pietruszki
- kawałeczek selera
- kawałeczek pora
- łyżka natki pietruszki
- łyżeczka warzywka np takiego bez soli lub domowego
- 4-5 łyżek kaszy jaglanej
- 2 łyżki kaszy manny ( lub jedna )
- 1/3 kostki rosołowej domowej lub np. bulionu drobiowego od Krakusa
- sól, pieprz do smaku
1. Warzywa oprócz selera i pora, ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wrzucamy na gotującą się wodę i dodajemy od razu warzywko, kostkę rosołową lub bulion oraz natkę pietruszki oczywiście posiekaną. Dodajemy także nasz kawałek selera oraz por.
2. Kaszę jaglaną przepłukujemy pod bieżącą wodą do tond aż woda będzie czysta. Następnie dodajemy ją do zupy. Doprawiamy zupkę i co jakiś czas ja mieszamy.
10 minut przed końcem gotowania dosypujemy kasze mannę ( jeśli zupka jest już dla nas wystarczająco gęsta to kaszę mannę pomijamy lub do lekkiego zagęszczenia dodajemy 1 łyżkę ) i teraz mieszamy już częściej aby ona nie przywarła do dna.
14 comments
Moje smaki taka zupka:)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńBardzo lubię takie lekkie zupki :-)
OdpowiedzUsuńZa to kocham zupy - kremy. Podgotować, zblendować, doprawić i w 20 minut mamy pożywne danie! Ostatnio jadłam pyszny krem z groszku ....Mniam! A jaki miał kolor! Ale takie krupniczki też lubię:) W ten sposob nauczyłam się jeść kasze drobnoziarniste:)
OdpowiedzUsuńZupki są zdrowe i ciągle wydaje mi się że jemy ich za mało :)
UsuńFajna zupka :) Lubimy też dodawać kaszę jaglaną do tego typu dań :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńZdrowe są, ale bez kostek bulionowych i warzywaka. Po co to dodawać jak można dołożyć warzyw i naturalnych przypraw, a do smaku lepiej dodać na talerzu oleju lnianego lub bezpośrednio do garnka masełka lub oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia. Jak dla mnie za bardzo chemiczna ta zupka ;-)
OdpowiedzUsuń*Warzywka
UsuńKostki bulionowe możemy zrobić swoje i nie ma w nich chemii tak samo jak warzywa, ususzyć i je zmielić :) Ja tak postępuje i ta zupka jest wtedy lekka i zdrowa :) Ps. przepisów na domowe kostki i warzywko nie ma jeszcze na blogu ;)
UsuńJeśli tak to super. Ja odkąd jestem mamą czyli już 8 lat :-) robię właśnie sama kostki bulionowe, mrożę i zawsze wiem co podaje moim dzieciom :-D
UsuńRobię taka zupę też w 30 minut ale najpierw gotuje pokrojonego w drobną kostkę kurczaka np pierś i nie trzeba już kostki rosolowej i jest z mięsem ��
OdpowiedzUsuńOczywiście ,że można dać pierś z kurczaka, przepisy mają to do siebie że możemy je dowolnie modyfikować :) Pozdrawiam :-)
UsuńTo jest moja najlepsza zupka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.