Najsmaczniejsze Pączki Pieczone
Nie spodziewałam się że te oszukane pączki będą mi tak smakować, a jednak !
Są pulchne, mięciutkie i co najważniejsze nie taplały się w tłuszczu, więc wszyscy którzy maja problemy z trawieniem tłustych pączków, mają wreszcie swoja alternatywę, mam i ja ;) :D
Składniki na około 14 pączków:
Na zaczyn:
Są pulchne, mięciutkie i co najważniejsze nie taplały się w tłuszczu, więc wszyscy którzy maja problemy z trawieniem tłustych pączków, mają wreszcie swoja alternatywę, mam i ja ;) :D
Składniki na około 14 pączków:
Na zaczyn:
- 25 g drożdży
- 125 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
Na ciasto:
- 300 g mąki
- 1 całe jajko
- 2 łyżki cukru z wanilią
- około 50-80 g masła ( to będzie zależeć od wilgotności ciasta )
- parę kropel esencji waniliowej
- szczypta soli
Nadzienie:
- 350 ml mleka
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 3 łyżki cukru
Posypka do obtaczania pączków:
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2-3 łyżki cukru kokosowego lub trzcinowego
- cukier puder do obsypania pączków (ewentualnie )
1. Drożdże rozkruszamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. W misce szykujemy mąkę z cukrem, całym jajkiem oraz szczypta soli.
Kiedy zaczyn jest gotowy dodajemy go do miski z mąką i zaczynamy wyrabiać ciasto.
Pod czas wyrabiania dodajemy masło ( ciasto ma być mięciutkie i delikatnie się lepić )
Następnie wyrobione ciasto, formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na około 1 h.
3. Kiedy ciasto rośnie przygotowujemy budyń.
W 50 ml mieszamy proszek budyniowy, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. z reszta postępujemy jak przy zwykłym budyniu. Gotowy budyń, przykrywamy folią i odstawiamy do ostygnięcia.
4. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz i wałkujemy na dość gruby placek, wycinamy z niego szklanka koła. Na każde kółko nakładamy po łyżce budyniu, szczelnie zalepiamy, obtaczamy w cukrach i odkładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do podrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
5. Wyrośnięte pączki pieczemy w 180 stopniach przez około 20-25 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu możemy posypać je jeszcze cukrem pudrem. Smacznego !!!
29 comments
pieczone pączki,mniam:)
OdpowiedzUsuńOj mniam, mniam :*
UsuńCudownie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńW pewnością smakowite, dla osób dbających o linię jak najbardziej.
OdpowiedzUsuńDokładnie, tak jak mówisz :)
UsuńPyszne i na pewno mniej tuczące niż smażone. kuszące :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczniutkie :)
UsuńWyglądają cudownie, dziś będę he robić z moimi małymi pomocnikami ��
OdpowiedzUsuńDziękuje i życzę udanych wypieków :D
Usuńile pączków wychodzi z porcji?
OdpowiedzUsuńOkoło 14 :)
UsuńSzukałam właśnie przepisu na pieczone pączki więc cieszę się, że trafiłam do Ciebie ! Smakowite są, takie puszyste ! <3
OdpowiedzUsuńDziękuje za miłe słowa :) ..i zapraszam ponownie ;) :D
UsuńMuszę wypróbować :D
OdpowiedzUsuńKoniecznie ! :D
UsuńPorywam jednego:)
OdpowiedzUsuńJeden to za mało ;)
UsuńLudzie mogą się czepiać, że to nie pączki bo nie tłuste bla, bla, bla.... a prawda jest taka, że takie Twoje pączusie na pewno są dużo lepsze niż te kupne tłuściochy :)
OdpowiedzUsuńO.. po tych to lekko na brzusiu, a po tamtych no nie bardzo, no ale nie mówię nie , pewnie zjem w ten tłusty czwartek ze dwa te obtłuszczone ;p pączki aby tradycji stało się za dość :)
UsuńSmażone pączki jem raz w roku, ale takie mogłabym jeść codziennie:)
OdpowiedzUsuńO to tak jak ja ;p :D
UsuńWyglądają pysznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńPrezentują się smakowicie ;-)
OdpowiedzUsuńWlasnie wyrastaja przed pieczeniem juzsie niee mogę doczekać!
OdpowiedzUsuńWygladaja pysznie, a maselko rozpuscic?
OdpowiedzUsuńDziękuje, tak masełko rozpuścić :)
UsuńSmakowicie wyglądają,ale pytanko czy masło ma być roztopione?
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.