piątek, 10 lutego 2017

Najsmaczniejsze Pączki Pieczone

Nie spodziewałam się że te oszukane pączki będą mi tak smakować, a jednak !
Są pulchne, mięciutkie i co najważniejsze nie taplały się w tłuszczu, więc wszyscy którzy maja problemy z trawieniem tłustych pączków, mają wreszcie swoja alternatywę, mam i ja ;) :D












Składniki na około 14 pączków:


Na zaczyn:


  • 25 g drożdży
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
Na ciasto:
  • 300 g mąki
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • około 50-80 g masła ( to będzie zależeć od wilgotności ciasta )
  • parę kropel esencji waniliowej
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 350 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 3 łyżki cukru
Posypka do obtaczania pączków:
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżki cukru kokosowego lub trzcinowego
  • cukier puder do obsypania pączków (ewentualnie )


1. Drożdże rozkruszamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. W misce szykujemy mąkę z cukrem, całym jajkiem oraz szczypta soli.
Kiedy zaczyn jest gotowy dodajemy go do miski z mąką i zaczynamy wyrabiać ciasto.
Pod czas wyrabiania dodajemy masło ( ciasto ma być mięciutkie i delikatnie się lepić )
Następnie wyrobione ciasto, formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na około 1 h.


3. Kiedy ciasto rośnie przygotowujemy budyń.
W 50 ml mieszamy proszek budyniowy, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. z reszta postępujemy jak przy zwykłym budyniu. Gotowy budyń, przykrywamy folią i odstawiamy do ostygnięcia.
4. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz i wałkujemy na dość gruby placek, wycinamy z niego szklanka koła. Na każde kółko nakładamy po łyżce budyniu, szczelnie zalepiamy, obtaczamy w cukrach i odkładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do podrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.



 5. Wyrośnięte pączki pieczemy w 180 stopniach przez około 20-25 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu możemy posypać je jeszcze cukrem pudrem. Smacznego !!!




26 komentarzy:

  1. W pewnością smakowite, dla osób dbających o linię jak najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne i na pewno mniej tuczące niż smażone. kuszące :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają cudownie, dziś będę he robić z moimi małymi pomocnikami ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i życzę udanych wypieków :D

      Usuń
  4. ile pączków wychodzi z porcji?

    OdpowiedzUsuń
  5. Szukałam właśnie przepisu na pieczone pączki więc cieszę się, że trafiłam do Ciebie ! Smakowite są, takie puszyste ! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za miłe słowa :) ..i zapraszam ponownie ;) :D

      Usuń
  6. Ludzie mogą się czepiać, że to nie pączki bo nie tłuste bla, bla, bla.... a prawda jest taka, że takie Twoje pączusie na pewno są dużo lepsze niż te kupne tłuściochy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O.. po tych to lekko na brzusiu, a po tamtych no nie bardzo, no ale nie mówię nie , pewnie zjem w ten tłusty czwartek ze dwa te obtłuszczone ;p pączki aby tradycji stało się za dość :)

      Usuń
  7. Smażone pączki jem raz w roku, ale takie mogłabym jeść codziennie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wlasnie wyrastaja przed pieczeniem juzsie niee mogę doczekać!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.