Drożdżówki Z Twarogiem I Sezonowymi Owocami

by - 7/07/2023 12:30:00 AM

Idealne drożdżówki to te z dużą ilością nadzienia, a te dokładnie takie są.
Często w piekarniach spotykam drożdżówki które są wręcz tylko maźnięte nadzieniem, a cena jak z kosmosu, dlatego te domowe nie mają sobie równych, polecam je Wam serdecznie :)


 
 
 







Składniki na 6 sporych drożdżówek

Kruszonka:
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 100 g mąki
Ciasto:
  • 200 g mąki
  • 12 g drożdży
  • 70 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 35 g cukru razem z cukrem waniliowym
  • 35 g masła
  • ewentualnie 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %
Nadzienie:
  • 250 g twarogu np. Mój Ulubiony
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka proszku budyniowego bez cukru lub mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
  • sezonowe owoce np. truskawki, jagody, borówki itp.
     
 
Kruszonka
 
1. Składniki na kruszonkę zagniatamy ze sobą i chowamy do zamrażalnika bądź lodówki. 

Ciasto

2. Z ciepłego mleka, łyżki cukru i drożdży tworzymy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
3. Mąkę, żółtko oraz cukier umieszczamy w misce. Dodajemy do tego wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dolewamy roztopione masło ( moje ciasto wyrobił robot i trwało to około 5-7 minut).
Gotowe ciasto odstawiamy na 30-40 minut do podrośnięcia.
 
Nadzienie
 
4. Twaróg ucieramy z żółtkiem, cukrem i proszkiem budyniowym (jeśli ser był z kostki, mielimy go dwukrotnie)
Utarty odstawiamy pod przykryciem.
5. Kiedy ciasto podrośnie, przekładamy je na stolnicę/blat i odgazowujemy (krótko zagniatamy) następnie dzielimy na 6 bułeczek, każdą układamy na blaszce spłaszczając je i zostawiając pod przykryciem do podrośnięcia.
 

6. Po wyrośnięciu dno szerszej szklanki lub kubka zanurzamy w mące i robimy głęboki dołek w każdej bułeczce, w ten dołek nakładamy po równo nadzienie, następnie wciskamy po kilka owoców. 
Brzegi posmarowałam mlekiem (może być też masło lub jeśli macie to rozkłócone jajko bądź żółtko)
Całość obsypujemy kruszonką.
 
 

Pieczemy w 180 stop. przez 25 minut 

Po ostygnięciu lub nie ;) można już wcinać. Smacznego !
 


 

Podobne Posty

8 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych