środa, 25 stycznia 2017

Puszyste Placuszki Bananowe ( bez mleka )

Są tak smaczne że sama zjadłam całą porcję, wiec lepiej je zrobić od razu z podwójnej porcji, a nawet potrójnej ;)














Składniki na 8-10 placuszków:
1 całe jajko
1 dość mocno dojrzały banan
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 i 1/2 - 3 czubatych łyżek mąki pszennej (wszystko będzie zależało od tego jak mocno jest dojrzały banan oraz jak jest duży )
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
2 szczypty sody
2-3 łyżeczki soku z cytryny
1-2 łyżek cukru (tez zależy od tego czy banan był słodki )



1. Banana obieramy, kroimy na plasterki i rozgniatamy dokładnie.
2. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz wbijamy do niego jajko, dodajemy obie maki, 1 łyżkę cukru, proszek do pieczenia i szczypty sody. Mieszamy, sprawdzamy konsystencje oraz próbujemy czy taka ilość cukru nam wystarczyła i czy konsystencja nie jest zbyt rzadka.
Jeśli wszystko jest ok :) to smażymy placuszki na patelni przesmarowanej tłuszczem lub na suchej patelni.


19 komentarzy:

  1. Racuszki jak od mojej babci, tylko, że one są z bananem!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe placuszki. Oj zjadłabym takie na śniadanko 😍

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądają:)
    Śliczne zdjęcia Ci wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na nas dwie wygłodniałe to chyba 3 porcje byśmy musiały zrobić :D Cudne :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności, chętnie wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale super sprawa Te banany to tera popularne swietne te placuszki

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam dojrzałe banany, chyba wypróbuję ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oooo, pyszne placuszki, wiem, bo często robię podobne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja nie słodziłam nic - dodałam jeszcze garść rodzynek i jabłko w kosteczkę. Posypanie cukrem pudrem wystarczy! Super rosną przy przewróceniu na drugą stronę. Wychodzą super! A mniej czekania niż przy racuchach na drożdżach ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że smakowały i super dodatki wybrałaś, te rodzynki i jabłuszka - pycha :D

      Usuń
  10. Robiłam już dwa razy i za każdym razem pięknie urosły tylko zastanawiam się czy można zastąpić inną mąką? Owsiana bądź kokosową?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.