Ciasteczka Cytrynowe
Pomysł na te ciasteczka zaczerpnęłam z książki "Moje Wypieki.Całkiem Nowe Przepisy" i tylko delikatnie go zmodyfikowałam. Przepis jest bardzo fajny bo możemy z niego zrobić nie tylko ciasteczka, ale babeczki i pewnie ciasto też by z niego wyszło.
Ciasteczka są mięciutkie i bardzo smaczne i szczerze polecam Wam bardzo ten przepis :)
Składniki na 14 sztuk:
- 80 g masła roztopionego
- 2 duże jajka
- 90 g drobnego cukru
- 120 g mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki soku z cytryny
- skórka z cytryny
- lukier cytrynowy do dekoracji
1. Suche składniki umieszczamy w osobnej misce i mieszamy ze sobą.
2. Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszystą pianę, następnie dodajemy sok z cytryny, skórkę, oraz partiami dodajemy suche składniki i mieszamy całość szpatułką.
Pomiędzy dodawaniem suchych składników wlewamy roztopione i przestudzone masło.
3. Gotowe ciasto możemy przełożyć do rękawa cukierniczego (jeśli mamy małe wgłębienia na ciasteczka w foremce) lub wykładamy łyżką, wcześniej foremkę posmarowałam masłem i obsypałam mąką.
Ciasteczka pieczemy w 190 stop przez około 12 do 15 minut
Upieczone ciasteczka studzimy na kratce, a następnie polewamy lukrem cytrynowym. Smacznego !
4 comments
O matko :o zjadłabym takie pyszności ♥ Zapisuję kochana!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie 🤗
Angelika
Dziękuje Ci ślicznie i również przesyłam pozdrowienia :*
UsuńO jejku! Jakież one śliczniutkie! Trudno powstrzymać się od rzucenia się na wszystkie od razu 😉
OdpowiedzUsuńSuper pomysł Iwonko!
Dziękuje Ci kochana, ciężko było się powstrzymać dlatego część rozdałam, a tylko kilka zjedliśmy, ale były pycha :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.