Farszynki Z Mięsem Z Rosołu

by - 1/30/2017 07:00:00 AM

Kolejna smaczna propozycja na wykorzystanie mięsa z rosołu i zalegających w lodówce ziemniaczków z obiadu ;)










Składniki na około 12 farszynek:


  • około 1,600 kg ugotowanych, wystudzonych i przeciśniętych przez praskę ziemniaczków (mogą być wczorajsze tzn. jeśli na obiad za dużo ugotowaliśmy to utłuczone i przestudzone ziemniaczki chowamy do woreczka/ków i tak przechowujemy w lodówce do 3 dni)
  • 2 jajka
  • 1 - 1 i 1/2 szkl mąki pszennej  ( jeśli ziemniaki są bardzo "ciapciowate" do dajemy 1 i 1/2 )
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku
Na Farsz:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • marchew + pietruszka + cebula z rosołu
  • 1 mała zeszklona na oleju cebulka
  • sól , pieprz do smaku

1.  Ziemniaki przekładamy do miski, jeśli są wczorajsze to przegniatamy przez praskę lub jak w moim przypadku rozgniotłam je szybko widelcem.
2. Wbijamy jajka dodajemy mąkę, pieprz, paprykę ostrą i słodką oraz sól, wszystkiego z wyczuciem i próbując cały czas czy smak nam odpowiada. Zagniatamy ciasto i odstawiamy.
3. Następnie szklimy cebulkę na oleju która dodamy do farszu.
4. Mięso oddzielamy od kości i siekamy nożem na desce do krojenia. Tak samo postępujemy z warzywami z rosołu. Całość przekładamy do miski, dodajemy wcześniej zeszklona cebulkę, przyprawy. Mieszamy widelcem starając się jakby nim rozgniatać całość do uzyskania takiej pasty mięsnej, możemy też zblendować mięso blenderem lub mikserem z końcówką blendującą.



5. Z ciasta odrywamy spore kawałki, rozpłaszczamy na dłoni i nakładamy na środek farsze. Zalepiamy szczelnie, tworząc owalny kształt bądź podłużny ;)
6. Smażymy na rozgrzanym oleju, na niewielkim gazie do momentu aż farszynki się ładnie zrumienią.
Podajemy z ulubionym sosem, sałatką bądź z barszczykiem czerwonym.










Podobne Posty

13 comments

  1. fajnie to sobie wymysliłaś!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały pomysł na fajne i pyszne danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie niby kotleciki z resztek a wyglądają świetnie! Ciekawe jak smakują :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczna propozycja na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Można "zbindować"? Litości...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, takie psikusy słowne czasami się zdarzają, zwłaszcza jak damy samowolkę komputerowi aby poprawił słowa ;) :)
      Ps. słowo już poprawione :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Natknęłam się na Pani blog przypadkiem. I choć jeszcze z żadnego przepisu nie skorzystałam, to na pewno skorzystam, bo zapowiadają one pyszne jedzonko i nie są skomplikowane. Będę tu zaglądać. Pozdrawiam :-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :) Staram się gotować proste dania i smaczne :) Również cieplutko pozdrawiam :-)

      Usuń
  7. Fajnie, gdy oprócz drobiu jest jeszcze odrobina wołowinki.Ja mielę mięso w maszynce.Podaję z sosem pomidorowym z własnych pomidorków.Ulubione danie mojej rodziny od wielu lat.W niedzielę rosół,a w poniedziałek placuszki z mięsem.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych