wtorek, 3 stycznia 2017

Chlebek Z Kasza Manną I Mlekiem Zsiadłym Pieczony W Garnku Rzymskim

Chlebek  w takim garnku wychodzi naprawdę o wiele lepszy niż pieczony zwyczajnie w foremce lub na blaszce. Jego skórka jest chrupiąca, błyszczy, a chlebek dłużej zachowuje swoją świeżość.














Składniki na jeden chlebek

Zaczyn:
30-35 gr świeżych drożdży
1/3 szkl wody + 2 lub 3 łyżki mleka (niekoniecznie)
1 łyżeczka cukru

Ciasto:
500 gr mąki pszennej typ 650
100 gr kaszy manny
2 łyżki oliwy
1 szkl zsiadłego mleka + (jeśli ciasto będzie wymagało to jeszcze 2-3 łyżki )
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki lnu
pół łyżeczki papryki słodkiej (niekonieczne)




1. Z letniej wody, cukru i drożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.


2. W misce mieszamy mąkę z kasza manną, solą oraz lnem. Dodajemy wyrośnięty zaczyn wraz z  1 i 1/3 szkl wody i zaczynamy wyrabiać, podczas początkowego wyrabiania dodajemy olej/oliwę. Wyrabiamy z około 5-10 min. Odstawiamy pod przykryciem na około 40-50 min do podwojenia objętości.


W czasie gdy chleb rośnie, namaczamy garnek rzymski.



 Nalewamy po 1/3 szkl wody do obydwóch części garnka i odstawiamy na 15-20 min.
3. Po tym czasie krótko odgazowujemy chleb (zagniatamy), formujemy kulę lub bochenek i wkładamy do garnka rzymskiego z którego wylewamy pozostałą wodę, smarujemy go oliwa i obsypujemy płatkami lub otrębami pszennymi.




Przykrywamy i wsadzamy do zimnego piekarnika na 15 min.
4. Następnie włączamy piekarnik na 200 stop i od momentu osiągnięcia przez piekarnik tej temperatury pieczemy przez około 1 h.
15 min przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę garnka aby uzyskać chrupiącą rumianą skórkę i dopiekamy do końca



5 komentarzy:

  1. Cudowny chlebuś, porywam kromeczkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ten chlebek musi być pyszny, porywam jedną kromeczkę na śniadanie. Chyba rozglądnę się za takim garnkiem. Pozdrawiam cieplutko w Nowym Roku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo smaczny był :) Dziękuję :*

      Usuń
  3. Piękny chlebuś! Nie ma nic lepszego od domowego chlebka :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.