Chlebek w takim garnku wychodzi naprawdę o wiele lepszy niż pieczony zwyczajnie w foremce lub na blaszce. Jego skórka jest chrupiąca, błyszczy, a chlebek dłużej zachowuje swoją świeżość.
Składniki na jeden chlebek
Zaczyn:
Ciasto:
1. Z letniej wody, cukru i drożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. W misce mieszamy mąkę z kasza manną, solą oraz lnem. Dodajemy wyrośnięty zaczyn wraz z 1 szkl zsiadłego mleka i zaczynamy wyrabiać, podczas początkowego wyrabiania dodajemy olej/oliwę. Wyrabiamy z około 5-10 min. Jeśli konsystencja jest zbyt tępa dodajemy jeszcze te 2-3 łyżki zsiadłego mleka.
Gotowe wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na około 40-50 min do podwojenia objętości.
W czasie gdy chleb rośnie, namaczamy garnek rzymski.
Nalewamy po 1/3 szkl wody do obydwóch części garnka i odstawiamy na 15-20 min.
3. Po tym czasie krótko odgazowujemy chleb (zagniatamy), formujemy kulę lub bochenek i wkładamy do garnka rzymskiego z którego wylewamy pozostałą wodę, smarujemy go oliwa i obsypujemy płatkami lub otrębami pszennymi.
Przykrywamy i wsadzamy do zimnego piekarnika na 15 min.
4. Następnie włączamy piekarnik na 200 stop i od momentu osiągnięcia przez piekarnik tej temperatury pieczemy przez około 1 h.
15 min przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę garnka aby uzyskać chrupiącą rumianą skórkę i dopiekamy do końca
Składniki na jeden chlebek
Zaczyn:
- 30-35 g świeżych drożdży
- 1/3 szkl wody + 2 lub 3 łyżki mleka (niekoniecznie)
- 1 łyżeczka cukru
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 100 g kaszy manny
- 2 łyżki oliwy
- 1 szkl zsiadłego mleka + (jeśli ciasto będzie wymagało to jeszcze 2-3 łyżki )
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki lnu
- pół łyżeczki papryki słodkiej (niekonieczne)
1. Z letniej wody, cukru i drożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. W misce mieszamy mąkę z kasza manną, solą oraz lnem. Dodajemy wyrośnięty zaczyn wraz z 1 szkl zsiadłego mleka i zaczynamy wyrabiać, podczas początkowego wyrabiania dodajemy olej/oliwę. Wyrabiamy z około 5-10 min. Jeśli konsystencja jest zbyt tępa dodajemy jeszcze te 2-3 łyżki zsiadłego mleka.
Gotowe wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na około 40-50 min do podwojenia objętości.
W czasie gdy chleb rośnie, namaczamy garnek rzymski.
Nalewamy po 1/3 szkl wody do obydwóch części garnka i odstawiamy na 15-20 min.
3. Po tym czasie krótko odgazowujemy chleb (zagniatamy), formujemy kulę lub bochenek i wkładamy do garnka rzymskiego z którego wylewamy pozostałą wodę, smarujemy go oliwa i obsypujemy płatkami lub otrębami pszennymi.
Przykrywamy i wsadzamy do zimnego piekarnika na 15 min.
4. Następnie włączamy piekarnik na 200 stop i od momentu osiągnięcia przez piekarnik tej temperatury pieczemy przez około 1 h.
15 min przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę garnka aby uzyskać chrupiącą rumianą skórkę i dopiekamy do końca
7 comments
Cudowny chlebuś, porywam kromeczkę :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńAleż ten chlebek musi być pyszny, porywam jedną kromeczkę na śniadanie. Chyba rozglądnę się za takim garnkiem. Pozdrawiam cieplutko w Nowym Roku:)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny był :) Dziękuję :*
UsuńPiękny chlebuś! Nie ma nic lepszego od domowego chlebka :)
OdpowiedzUsuńA kiedy dodajemy zsiadłe mleko ?
OdpowiedzUsuńDziękuje za to zapytanie, bo jak widzę to gdzieś zgubiłam to zsiadłe mleko ;) Już poprawione. Zsiadłe dodajemy razem z wyrośniętym zaczynem.
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.