Ciasto Dyniowe Łyżką Mieszane
Najprostsze ciasto dyniowe które w kilka chwil przygotujemy (o ile mamy już puree z dyni gotowe ;) i które jest wilgotne i aromatyczne. Polecam ;)
Składniki na tortownicę 18 cm:
- 150 g maki pszennej (dałam pół na pół z orkiszową)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 3/4 szkl puree z dyni
- 1 łyżka kwaśnej śmietany np. 18%
- 2 jajka kl M
- 80 ml oleju
- 1/2 szkl cukru trzcinowego lub zwykłego
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej !
1. Do jednej miski dajemy suche składniki, a do drugiej mokre (mokre mieszamy) następnie te mokre wlewamy do suchych i mieszamy dokładnie.
2. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stop przez 35-40 minut do tak zwanego suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy!)
Wystudzone ciasto oblewamy lukrem np. cytrynowym lub czekoladą lub pół na pół jak ja to zrobiłam ;)
22 comments
Nie tylko pyszne, ładne, ale też zdrowe. trochę za mało jemy dyń a to doskonałe warzywo i na ciasto
OdpowiedzUsuńSmacznego ;)
Zgadzam się i dziękuje :)
UsuńPychota... Mam takie puree zamrożone, więc tylko czeka na takie cista. :)
OdpowiedzUsuńSuper, ja też używałam mrożonego puree ;) :)
UsuńFantastycznie się prezentuje i na pewno jest pyszne
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :)
UsuńCiasto wygląda baaardzo apetycznie. Na pewno skorzystam, jednak polecam dodać zdrowy olej (naturalny i smaczny). Wtedy ciacho będzie jeszcze smaczniejsze :)
OdpowiedzUsuńJeśli mamy taki olej to jak najbardziej, ja dysponowałam tylko zwykłym :)
UsuńPysznie wygląda ❤ uwielbiam ciasta dyniowe, są puszyste wilgotne no i ten żółciutki kolor ❤
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie, a tak ciasto bardzo wilgotne :-)
UsuńWłaśnie upieklam i czekamy aż ostygnie �� pachnie obłędnie ����
OdpowiedzUsuńMam nadzieje że smakowało :) Pozdrawiam :)
UsuńSmakowało i to jak!! nie zdążyłam polukrować :) dzięki za pyszny przepis!! Pozdrawiam :)
UsuńSuper, bardzo się cieszę i pozdrawiam cieplutko :D ^_^
UsuńUwielbiam takie ciasta :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się i dziękuje Ci :D
UsuńWygląda świetnie, super post
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :D
UsuńŚwietna propozycja
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńPolecam dodać olej słonecznikowy tłoczony na zimno, dodaje fajnego orzechowego posmaku.
OdpowiedzUsuńDobry pomysł, dziękuje za radę :) Pozdrawiam :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.