poniedziałek, 14 listopada 2016

Syrniki Na Słono

Te syrniki posłużyły nam za drugie danie na obiad. Pasowały nam na słono, ale na słodko też zamierzam je zrobić ;)














Składniki na 6-7 placuszków
250 gr sera twarogowego
2 czubate łyżki mąki + do obtoczenia
1 jajko
1/2 główki cebuli zeszklonej
2 szczypty proszku do pieczenia
sól, pieprz do smaku




1. Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy do niego mąkę, szczypty proszku do pieczenia oraz jajko. Mieszamy. Na koniec dodajemy zeszklona cebulkę oraz sól, pieprz do smaku.




2. Zwilżonymi dłońmi formujemy placuszki  i obtaczamy w mącę. Wykładamy na rozgrzany tłuszcz.
Smażymy na małym ogniu z obu stron do uzyskania koloru rumianego :)



12 komentarzy:

  1. Robiłam niedawno podobne, ale właśnie na słodko ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. syrniczki na słodko i wytrawnie to ulubione placuszki Babci mojego M. :) są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne :-) z chęcią takie zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób Marzenko, są bardzo smaczne :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. mmm.. to ciesze się że udało się przesłać mi zapach ;)

      Usuń
  5. lubie je z sosem z duszonych pieczarek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobry pomysł :) Następnym razem je tak podam :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.