poniedziałek, 21 listopada 2016

Chrupiace Udka Z Piekarnika

Z wierzchu są chrupiące, natomiast w środku mięciutkie i delikatne. Z ziemniaczkami i mizerią tworzą bardzo smaczny i sycący obiadek ;)








Składniki na 2 osoby:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2-3 szczypty ostrej papryki
  • przyprawa do kurczaka u mnie Prymat
  • czosnek granulowany lub ząbek czosnku świeżego
  • sól czosnkowa, pieprz
  • kawałek cebulki
  • oliwa/olej

1. Ćwiartki myje i obgotowuję (wkładam ćwiartki do zimnej wody i zagotowuje ja następnie od razu po zawrzeniu wylewam, a nogi płuczę, pozbywam się w ten sposób wszelkich nieczystości )
2. Przekładam do naczynia żaroodpornego, które wcześniej polewam olejem/oliwą, oliwą/olejem także polewam ćwiartki, a następnie obsypuje/nacieram przyprawami, przykrywam folia aluminiową i chowam do lodówki na 2-3 h do zamarynowania.



3. Po tym czasie wyjmuje ćwiartki z lodówki i przekładam do zimnego piekarnika ( folie aluminiową zdejmuję, ale nie wyrzucam!)
Nastawiam piekarnik na 190 stopni i od czasu nagrzania piekarnika, piekę około 60-80 min. Czasami obracam nogi jeśli u góry zbytnio się rumienią lub przykrywam folia alum. którą wcześniej zdjęłam.
Po tym czasie sprawdzam czy mięsko jest miękkie, wyjmuje i podaje z ziemniakami i np. surówka z kapusty pekińskiej lub marchewka z groszkiem na gęsto.




11 komentarzy:

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.