czwartek, 9 czerwca 2016

Serowe Knedle Z Truskawkami

Przepis znalazłam na jednym z ulubionych moich blogów i postanowiłam go wypróbować. Knedelki nie przypadły nam za bardzo do gusty, jednak zdecydowanie wygrywają u nas pierogi z truskawkami ;)















Składniki na 12-14 knedli:
250 gr twarogu półtłustego np. w kostce
1 i 1/4 szkl mąki pszennej
2 jajka
2 łyżeczki cukru ( w tym jedna waniliowego)
śmietanka, jogurt lub kefir do polania truskawek
około 10-14 truskawek





1. Twaróg rozgniatamy widelcem, wbijamy jajka oraz dodajemy od razu 1 szklankę mąki i zaczynamy zagniatać ciasto. Ciasto ma się lepić delikatnie, jeśli mocno dosypujemy po-trochu mąki z 1/4 szklanki.




2. Odrywamy kawałki i nakładamy albo całą truskawkę albo kawałki, zalepiamy i układamy na talerz wysypany maka.


3. Wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy od wypłynięcia przez 7-12 minut.
4. Podajemy jak u mnie z kefirem i rozgniecionymi truskawkami lub śmietana wymieszana z truskawkami i cukrem.








Źródło Tutaj



Truskawkowe szaleństwo 2016 Milion smaków truskawek - edycja trzecia

9 komentarzy:

  1. Nie jadłyśmy nigdy typowych knedli ale np. pierogi z owocami nie za bardzo nam smakują :) Dlatego zostaniemy przy pierogach z serem czyli naszej miłość od dzieciństwa xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za Pierogami z serem na słodko znów ja za bardzo nie przepadam ale ruskie to uwielbiam
      ;-)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Trzeba korzystać w końcu jest sezon :-)

      Usuń
  3. Całe wieki nie jadłam knedli a tak bardzo je lubię. Wpraszam się na kolację :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Całe wieki nie jadłam knedli a tak bardzo je lubię. Wpraszam się na kolację :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tych już nie ma, ale na pewno jeszcze zrobię je nie raz i wtedy zapraszam serdecznie Marzenko :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie pamiętam już kiedy jadłam knedle. W Twoim wykonaniu wyglądają bardzo apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. JA dziś miałam na podwieczorek bardzo podobne ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.