Chleb Na Zakwasie - Bez Długiego Wyrastania

by - 6/13/2016 04:36:00 PM

Podstawą do upieczenia dobrego, smacznego chleba jest oczywiście dobra mąką i odrobina cierpliwości. Nic tak nie wypełnia domu jak zapach pieczonego chleba na zakwasie.

















Składniki na 3 keksówki:

Zaczyn:

  • 250 g aktywnego zakwasu
  • 300 g mąki Szymanowskiej np. ekologicznej typ 750
  • 250 g wody o temp. pokojowej



Ciasto właściwe:

  • 1 kg mąki Szymanowskiej np. ekologicznej typ 750
  • 550 ml letniej wody
  • 15 g drożdży + 50 ml ciepłej wody ale nie gorącej ! + 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 i 1/2 łyżeczki soli
  • 8 łyżek Oleju np. Oleju Polskiego
  • +  Cały zaczyn z wieczora dnia poprzedniego
  • 2 łyżki kminku
  • garść siemienia lnianego
  • 5 płaskich łyżek podprażonego słonecznika
  • mak do obsypania chlebków

ZACZYN

1. Wieczorem dnia poprzedzającego wypiek szykujemy zaczyn.

2. W dużej misce np. 5 litrowej mieszamy odmierzona ilość zakwasu z mąka oraz wodą.



Przykrywamy folią, zostawiając mała szparę i odstawiamy na noc w nieprzewiewne miejsce np. do zimnego piekarnika.

CIASTO WŁAŚCIWE

1. Do dużej miski wsypujemy całą mąkę Podprażamy słonecznik i dodajemy do maki razem zresztą nasion.



2. Drożdże mieszamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i odstawiamy na chwile do zapienienia się.


3. Dodajemy sól i mieszamy całość aby dobrze rozeszła się po mące. Następnie dodajemy drożdże, wyrośnięty zakwas z dnia poprzedniego i mieszamy wstępnie całość ( u mnie zrobił to robot )


4. Następnie po tym krótkim mieszaniu dodajemy olej i teraz mieszamy już dokładnie całość ( u mnie robot około 5-7 min) ciasto ma delikatnie lepić się.
Następnie obsypujemy mąką i odstawiamy przykryte folią spożywczą do wyrośnięcia na 1 h.

5. Po tym czasie wyrośnięte ciasto zagniatamy tym razem już ręcznie i dzielimy równo na trzy części. Wkładamy do wysmarowanych keksówek i wysypanych mąką i odstawiamy na 30-40 min w ciepłe nieprzewiewne miejsce do wyrośnięcia. Oczywiście przykrywamy folią spożywczą aby nie wyschły!



6. Po tym czasie nastawiamy piekarnik na grzanie góra-dół 220 stopni.
Chlebki przed włożeniem do rozgrzanego piekarnika smarujemy woda, nacinamy i obsypujemy np. makiem.

Pieczemy w 200 - 190 stopniach przez 1 h i 10 min.
U mnie piekarnik elektryczny czasami przypieka za bardzo górę i wtedy 20 min przed końcem zostawiam grzanie tylko dolne.
Chleb dziele na połówki i zamrażam w woreczkach foliowych, wyjmuje codziennie jedna połówkę i w ten sposób mam ciągle świeże pieczywko :)
Dobrze wypieczony chleb ostukany od spodu wydaje głuchy dźwięk.







Podobne Posty

16 komentarze

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych