poniedziałek, 9 maja 2016

Ucierane Ciasto Z Rabarbarem I Kruszonką

Pyszne, wilgotne ciacho pieczone pierwszy raz w nowym piekarniku i udało się wspaniale ;)















Składniki na blaszkę  23 x 23 cm

  • 4 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 150 g masła
  • 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Kruszonka:

  • 50 g masła
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru ( razem z cuk. waniliowym lub esencja waniliowa)



  • 400-500 g rabarbaru świeżego bądź mrożonego (mrożony rozmrażamy wcześniej, czekamy aby obciekł z nadmiaru soku i tez obtaczamy w mące)
  • 3 łyżki mąki do obtoczenia rabarbaru
  • 1 łyżka cukru


Wszystkie Składniki Powinny Być W Temp. Pokojowej !





1. Masło dzielimy na 4 części. Jedną część zabieramy do zrobienia kruszonki.

Do 50 gr masła dajemy mąkę, cukier oraz ewen parę kropel esencji wanil. i zagniatamy kruszonkę która następnie na czas przygotowania ciasta chowamy do zamrażalki.
2. Rabarbar świeży kroimy na mniejsze kawałki i obsypujemy cukrem, następnie odsączamy z nadmiaru soku i obtaczamy w mące.
3. Pozostałe masło ucieramy z cukrem na puszysta masę.

Kiedy masło zbieleje zaczynamy dodawać po jednym jajku ciągle ucierając. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy szpatułką bądź łyżką.
4. Ciasto wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem/marg i wysyp bułka tartą.

 

Na ciasto wykładamy obtoczony w mące rabarbar, a na sam koniec  dajemy kruszonkę.
Pieczemy w 180 stop przez 45-60 min do tkz suchego patyczka.









Wspólnie ze mną piekły:
- Dagmara
- Joanna
- Marzena
- Małgosia
- Małgosia
- Joanną
- Agnieszką
- Sylwią
- Bożeną
- Iwona
- Agatą
- Dorotą
- Beatą
- Lidią
- Aga
- Magdą
- Magdalena
- Edyta
- Iwona
- Asią
- Angelika

44 komentarze:

  1. Zdjęcia pokazują niewątpliwie udaną inaugurację nowego piekarnika ;) Ciasto pysznie się prezentuje :)Dzięki za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie skusiłabym się na kawałek :-) również dziękuję za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z miła chęcią bym poczęstowała :) Dziękuje :)

      Usuń
  3. Chętnie skusiłabym się na kawałek :-) również dziękuję za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ciacho. Dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Alez ono smakowicie wygląda :-) Dzięki za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię ucierane.Dziekuję za wspólny weekend ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tyle ciast w tym wydarzeniu, że trudno wybrać które lepsze. Dziękuję za wspólne pieczenie 😊

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne ciasto. Wygląda bardzo apetycznie. Takie żółciutkie :)
    Koniecznie muszę przepis wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszne ciasto! dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pycha ! Dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam te ucierańce, zawsze sie udają

    OdpowiedzUsuń
  12. U mnie podobnie tylko bez kruszonki:)) Dzięki za wspólne wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Kolejne pyszne ciacho..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ślicznie wyrosło, będzie smakowało do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ślicznie wyrosło, będzie smakowało do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  16. śliczny kolorek i ciasto takie delikatne, pyszności ;)dzięki za wspólne pieczenie..

    OdpowiedzUsuń
  17. Pysznie wygląda :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. mmmm kojarzy nam się z kochaną babcią :D Jednak babcia robi takie z dodatkiem maślanki. Rabarbar uwielbiamy pod każdą postacią ^^

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo udana piekarnikowa inauguracja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, wszystko się udało i pysznie smakowało :)

      Usuń
  20. Chodzi za mną takie ciacho....na niedzielę :)

    OdpowiedzUsuń
  21. wlasnie jemy :) wyszlo pyszne!!!!! normalnie mmmmm :) mimo ze zapomnialam blaszki obsypac bułką :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) cieszę się że udało sie i smakuje :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.