Ucierane Ciasto Z Rabarbarem I Kruszonką
Pyszne, wilgotne ciacho pieczone pierwszy raz w nowym piekarniku i udało się wspaniale ;)
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
Kruszonka:
Wszystkie Składniki Powinny Być W Temp. Pokojowej !
1. Masło dzielimy na 4 części. Jedną część zabieramy do zrobienia kruszonki.
Do 50 gr masła dajemy mąkę, cukier oraz ewen parę kropel esencji wanil. i zagniatamy kruszonkę która następnie na czas przygotowania ciasta chowamy do zamrażalki.
2. Rabarbar świeży kroimy na mniejsze kawałki i obsypujemy cukrem, następnie odsączamy z nadmiaru soku i obtaczamy w mące.
3. Pozostałe masło ucieramy z cukrem na puszysta masę.
Kiedy masło zbieleje zaczynamy dodawać po jednym jajku ciągle ucierając. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy szpatułką bądź łyżką.
4. Ciasto wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem/marg i wysyp bułka tartą.
Na ciasto wykładamy obtoczony w mące rabarbar, a na sam koniec dajemy kruszonkę.
Pieczemy w 180 stop przez 45-60 min do tkz suchego patyczka.
Wspólnie ze mną piekły:
- Dagmara
- Joanna
- Marzena
- Małgosia
- Małgosia
- Joanną
- Agnieszką
- Sylwią
- Bożeną
- Iwona
- Agatą
- Dorotą
- Beatą
- Lidią
- Aga
- Magdą
- Magdalena
- Edyta
- Iwona
- Asią
- Angelika
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
- 4 jajka
- 1 szkl cukru
- 150 g masła
- 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
- 50 g masła
- 4-5 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki cukru ( razem z cuk. waniliowym lub esencja waniliowa)
- 400-500 g rabarbaru świeżego bądź mrożonego (mrożony rozmrażamy wcześniej, czekamy aby obciekł z nadmiaru soku i tez obtaczamy w mące)
- 3 łyżki mąki do obtoczenia rabarbaru
- 1 łyżka cukru
Wszystkie Składniki Powinny Być W Temp. Pokojowej !
1. Masło dzielimy na 4 części. Jedną część zabieramy do zrobienia kruszonki.
2. Rabarbar świeży kroimy na mniejsze kawałki i obsypujemy cukrem, następnie odsączamy z nadmiaru soku i obtaczamy w mące.
3. Pozostałe masło ucieramy z cukrem na puszysta masę.
Kiedy masło zbieleje zaczynamy dodawać po jednym jajku ciągle ucierając. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy szpatułką bądź łyżką.
4. Ciasto wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem/marg i wysyp bułka tartą.
Na ciasto wykładamy obtoczony w mące rabarbar, a na sam koniec dajemy kruszonkę.
Pieczemy w 180 stop przez 45-60 min do tkz suchego patyczka.
Wspólnie ze mną piekły:
- Dagmara
- Joanna
- Marzena
- Małgosia
- Małgosia
- Joanną
- Agnieszką
- Sylwią
- Bożeną
- Iwona
- Agatą
- Dorotą
- Beatą
- Lidią
- Aga
- Magdą
- Magdalena
- Edyta
- Iwona
- Asią
- Angelika
41 comments
Zdjęcia pokazują niewątpliwie udaną inaugurację nowego piekarnika ;) Ciasto pysznie się prezentuje :)Dzięki za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńChętnie skusiłabym się na kawałek :-) również dziękuję za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńZ miła chęcią bym poczęstowała :) Dziękuje :)
UsuńChętnie skusiłabym się na kawałek :-) również dziękuję za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho. Dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńAlez ono smakowicie wygląda :-) Dzięki za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńBardzo lubię ucierane.Dziekuję za wspólny weekend ;)
OdpowiedzUsuńTyle ciast w tym wydarzeniu, że trudno wybrać które lepsze. Dziękuję za wspólne pieczenie 😊
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńPyszne ciasto. Wygląda bardzo apetycznie. Takie żółciutkie :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę przepis wypróbować :)
Koniecznie :)
Usuńpyszne ciasto! dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńPycha ! Dziękuje za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te ucierańce, zawsze sie udają
OdpowiedzUsuńU mnie podobnie tylko bez kruszonki:)) Dzięki za wspólne wypiekanie!
OdpowiedzUsuńKolejne pyszne ciacho..dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyrosło, będzie smakowało do kawy :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńŚlicznie wyrosło, będzie smakowało do kawy :)
OdpowiedzUsuńśliczny kolorek i ciasto takie delikatne, pyszności ;)dzięki za wspólne pieczenie..
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńPysznie wygląda :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńSuper ciasto:) Uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
Usuńmmmm kojarzy nam się z kochaną babcią :D Jednak babcia robi takie z dodatkiem maślanki. Rabarbar uwielbiamy pod każdą postacią ^^
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńBardzo udana piekarnikowa inauguracja :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, wszystko się udało i pysznie smakowało :)
UsuńMusiało być wyśmienite :D
OdpowiedzUsuńOj było :)
UsuńChodzi za mną takie ciacho....na niedzielę :)
OdpowiedzUsuńTo trzeba upiec ;)
Usuńwlasnie jemy :) wyszlo pyszne!!!!! normalnie mmmmm :) mimo ze zapomnialam blaszki obsypac bułką :P
OdpowiedzUsuńSuper :) cieszę się że udało sie i smakuje :)
UsuńCiasto wyszło pyszne i pulchniutkie!
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis :)
Super :D Bardzo się cieszę, życzę smacznego i radosnej majówki ;)
Usuńpychota :) w 2 godziny zniknęła cała blacha
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się przeogromnie że ciacho się udało i smakowało ^_^
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.