poniedziałek, 7 marca 2016

Nadziana Babka Pomarańczowa Na Białkach

Mam ochotę teraz na same cytrusy więc i w ciastach też staram się je ulokować ;)
A to aromatyczny i smakowity sposób na wykorzystanie białek :)












Składniki na formę keksową 25 x 10 cm
5-6 białek
300 dkg mąki pszennej
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mleka
100 gr masła (roztop. i ostudzonego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sok z 1/2 pomarańczy oraz skórka z tej połówki
ewent. esencja pomarańczowa

Nadzienie Białe:
około 1/5 szkl mleka
1 łyżka masła
1/3-1/2 szkl mleka w proszku
około 3-4 łyżki cukru

Nadzienie Czekoladowe:
około 1/5 szkl mleka
1 łyżka masła
1i1/2 czubatej łyżeczki kakao
1/3 szkl mleka
około 3-4 łyzki cukru

Lukier:
4-5 łyżek soku z pomarańczy + tyle cukru pudru ile zabierze

1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier.

2. Do ubitych białek wlewamy masło i letnie mleko, mieszamy. Następnie dodajemy sok z polówki pomarańczy oraz skórkę ( pamiętając aby przed użyciem porządnie wyszorować oraz wyparzyć naszą pomarańczę ) Na sam koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko mieszamy.

3. Wylewamy do wysmarowanej margaryną oraz wsypana bułka tartą keksówki. Pieczemy do suchego patyczka w 180-190 stop przez 50-60 min. w czasie pieczenia z podanych składników robimy nadzienie naszej babki. Ja swoje nadzienie robiłam na oko, ale starałam się odtworzyć w pamięci ilości dodawanych składników :)
4. Kiedy ciasto ostygnie, przekrajmy go na trzy części i smarujemy wcześniej przygotowanymi masami. Na koniec oblewamy lukrem. Smacznego !!!


Źródło Inspiracji Tutaj





Z cyklu "Ciasto na niedzielę" wspólnie wypiekałam z:
Joanną Sama słodycz i szczypta chilli
Pauliną Smaczne przepisy
Joanną Może coś zjemy
Joanną Różowa Kuchnia
Dorotą Esmeralda Ze Smakiem
Joanną Grunt to przepis
Małgorzatą Kuchnia i podróże
Bożeną Moje domowe kucharzenie
Dorota Moje Małe Czarowanie
Anną Cafe Amaretto
Magdą Z miłości do słodkości


37 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie przekładane babki.
    Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Popieram Anię;)) Tez lubię takie wersje babek:) Dziękuję za wspólne wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Pysznie nadziana :) Dzięki za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo smakowita baba :-) Dziękuję za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajna babeczka, musi być pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniała babka, świetnie się prezentuje, dziękuję za wspólne wypieki :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Wspaniale smakowała tylko szkoda że już nie ma :/

      Usuń
  8. Świetny pomysł na taką babkę..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Apetyczna😊 dziękuję za wspólne pieczenie 😊

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszna babeczka:) Porywam kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda przepięknie :) Czas babek coraz bardziej się rozkręca :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) To prawda czas babek i babeczek nadciąga :-)

      Usuń
  12. dziękuję za wspólne pieczenie;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Baby i babeczki pomału zaczynają rządzić, Twoja musi być przepyszna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super smakowała, będę do niej wracać często :)

      Usuń
  14. Ooo babeczka super wygląda... pewnie jest mega smakowita! Ja niestety nie mam ręki do wypieków za to lubię podziwiać je na blogach innych :D a ty masz talent szkoda że nie ma opcji "wyciągnij kawałek z ekranu"
    Pozdrawiam Cię i zapraszam do mnie na nowy post o Wielkanocnych dekoracjach DIY! www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za tak miłe słowa :) Popieram powinni taką opcje dołożyć do częstowania tymi pysznościami innych :D

      Usuń
  15. Wspaniała! :) Takiej jeszcze nie widziałam! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetna, również lubię dodatek cytrusów do różnego rodzaju wypieków :). Masa do przełożenia babki jest bardzo ciekawa.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.