Nadziana Babka Pomarańczowa Na Białkach

by - 3/07/2016 01:16:00 PM

Mam ochotę teraz na same cytrusy więc i w ciastach też staram się je ulokować ;)
A to aromatyczny i smakowity sposób na wykorzystanie białek :)













Składniki na formę keksową 25 x 10 cm

  • 5-6 białek
  • 300 dkg mąki pszennej
  • 3/4 szkl cukru
  • 3/4 szkl mleka
  • 100 g masła (roztop. i ostudzonego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z 1/2 pomarańczy oraz skórka z tej połówki
  • ewent. esencja pomarańczowa


Nadzienie Białe:

  • około 1/5 szkl mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1/3-1/2 szkl mleka w proszku
  • około 3-4 łyżki cukru


Nadzienie Czekoladowe:

  • około 1/5 szkl mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1i1/2 czubatej łyżeczki kakao
  • 1/3 szkl mleka
  • około 3-4 łyzki cukru


Lukier:

  • 4-5 łyżek soku z pomarańczy + tyle cukru pudru ile zabierze




1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier.

2. Do ubitych białek wlewamy masło i letnie mleko, mieszamy. Następnie dodajemy sok z polówki pomarańczy oraz skórkę ( pamiętając aby przed użyciem porządnie wyszorować oraz wyparzyć naszą pomarańczę ) Na sam koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko mieszamy.

3. Wylewamy do wysmarowanej margaryną oraz wsypana bułka tartą keksówki. Pieczemy do suchego patyczka w 180-190 stop przez 50-60 min. w czasie pieczenia z podanych składników robimy nadzienie naszej babki. Ja swoje nadzienie robiłam na oko, ale starałam się odtworzyć w pamięci ilości dodawanych składników :)
4. Kiedy ciasto ostygnie, przekrajmy go na trzy części i smarujemy wcześniej przygotowanymi masami. Na koniec oblewamy lukrem. Smacznego !!!




Źródło Inspiracji Tutaj





Podobne Posty

33 comments

  1. Uwielbiam takie przekładane babki.
    Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Popieram Anię;)) Tez lubię takie wersje babek:) Dziękuję za wspólne wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Pysznie nadziana :) Dzięki za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo smakowita baba :-) Dziękuję za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajna babeczka, musi być pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniała babka, świetnie się prezentuje, dziękuję za wspólne wypieki :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Wspaniale smakowała tylko szkoda że już nie ma :/

      Usuń
  8. Świetny pomysł na taką babkę..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Apetyczna😊 dziękuję za wspólne pieczenie 😊

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszna babeczka:) Porywam kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda przepięknie :) Czas babek coraz bardziej się rozkręca :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) To prawda czas babek i babeczek nadciąga :-)

      Usuń
  12. Baby i babeczki pomału zaczynają rządzić, Twoja musi być przepyszna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super smakowała, będę do niej wracać często :)

      Usuń
  13. Ooo babeczka super wygląda... pewnie jest mega smakowita! Ja niestety nie mam ręki do wypieków za to lubię podziwiać je na blogach innych :D a ty masz talent szkoda że nie ma opcji "wyciągnij kawałek z ekranu"
    Pozdrawiam Cię i zapraszam do mnie na nowy post o Wielkanocnych dekoracjach DIY! www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za tak miłe słowa :) Popieram powinni taką opcje dołożyć do częstowania tymi pysznościami innych :D

      Usuń
  14. Wspaniała! :) Takiej jeszcze nie widziałam! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetna, również lubię dodatek cytrusów do różnego rodzaju wypieków :). Masa do przełożenia babki jest bardzo ciekawa.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych