Nadziana Babka Pomarańczowa Na Białkach
Mam ochotę teraz na same cytrusy więc i w ciastach też staram się je ulokować ;)
A to aromatyczny i smakowity sposób na wykorzystanie białek :)
Składniki na formę keksową 25 x 10 cm
Nadzienie Białe:
Nadzienie Czekoladowe:
Lukier:
1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier.
2. Do ubitych białek wlewamy masło i letnie mleko, mieszamy. Następnie dodajemy sok z polówki pomarańczy oraz skórkę ( pamiętając aby przed użyciem porządnie wyszorować oraz wyparzyć naszą pomarańczę ) Na sam koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko mieszamy.
3. Wylewamy do wysmarowanej margaryną oraz wsypana bułka tartą keksówki. Pieczemy do suchego patyczka w 180-190 stop przez 50-60 min. w czasie pieczenia z podanych składników robimy nadzienie naszej babki. Ja swoje nadzienie robiłam na oko, ale starałam się odtworzyć w pamięci ilości dodawanych składników :)
4. Kiedy ciasto ostygnie, przekrajmy go na trzy części i smarujemy wcześniej przygotowanymi masami. Na koniec oblewamy lukrem. Smacznego !!!
Źródło Inspiracji Tutaj
A to aromatyczny i smakowity sposób na wykorzystanie białek :)
Składniki na formę keksową 25 x 10 cm
- 5-6 białek
- 300 dkg mąki pszennej
- 3/4 szkl cukru
- 3/4 szkl mleka
- 100 g masła (roztop. i ostudzonego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z 1/2 pomarańczy oraz skórka z tej połówki
- ewent. esencja pomarańczowa
Nadzienie Białe:
- około 1/5 szkl mleka
- 1 łyżka masła
- 1/3-1/2 szkl mleka w proszku
- około 3-4 łyżki cukru
Nadzienie Czekoladowe:
- około 1/5 szkl mleka
- 1 łyżka masła
- 1i1/2 czubatej łyżeczki kakao
- 1/3 szkl mleka
- około 3-4 łyzki cukru
Lukier:
- 4-5 łyżek soku z pomarańczy + tyle cukru pudru ile zabierze
1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier.
2. Do ubitych białek wlewamy masło i letnie mleko, mieszamy. Następnie dodajemy sok z polówki pomarańczy oraz skórkę ( pamiętając aby przed użyciem porządnie wyszorować oraz wyparzyć naszą pomarańczę ) Na sam koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko mieszamy.
3. Wylewamy do wysmarowanej margaryną oraz wsypana bułka tartą keksówki. Pieczemy do suchego patyczka w 180-190 stop przez 50-60 min. w czasie pieczenia z podanych składników robimy nadzienie naszej babki. Ja swoje nadzienie robiłam na oko, ale starałam się odtworzyć w pamięci ilości dodawanych składników :)
4. Kiedy ciasto ostygnie, przekrajmy go na trzy części i smarujemy wcześniej przygotowanymi masami. Na koniec oblewamy lukrem. Smacznego !!!
33 comments
Uwielbiam takie przekładane babki.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie :)
Popieram Anię;)) Tez lubię takie wersje babek:) Dziękuję za wspólne wypiekanie!
OdpowiedzUsuńMniam! Pysznie nadziana :) Dzięki za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńNie źle nadziana babka :)
OdpowiedzUsuńbardzo smakowita baba :-) Dziękuję za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńŚwietny pomysł :>
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńFajna babeczka, musi być pyszna :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Oj była, była ;)
UsuńWspaniała babka, świetnie się prezentuje, dziękuję za wspólne wypieki :-)
OdpowiedzUsuńJa również Dziękuje :)
UsuńMusi świetnie smakować! :)
OdpowiedzUsuńWspaniale smakowała tylko szkoda że już nie ma :/
UsuńŚwietny pomysł na taką babkę..dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńApetyczna😊 dziękuję za wspólne pieczenie 😊
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszna babeczka:) Porywam kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńJuż częstuje :D
UsuńWygląda przepięknie :) Czas babek coraz bardziej się rozkręca :D
OdpowiedzUsuńDziękuje :) To prawda czas babek i babeczek nadciąga :-)
Usuńdziękuję za wspólne pieczenie;-)
OdpowiedzUsuńJa również Dziękuję :)
UsuńBaby i babeczki pomału zaczynają rządzić, Twoja musi być przepyszna
OdpowiedzUsuńSuper smakowała, będę do niej wracać często :)
UsuńOoo babeczka super wygląda... pewnie jest mega smakowita! Ja niestety nie mam ręki do wypieków za to lubię podziwiać je na blogach innych :D a ty masz talent szkoda że nie ma opcji "wyciągnij kawałek z ekranu"
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię i zapraszam do mnie na nowy post o Wielkanocnych dekoracjach DIY! www.homemade-stories.blogspot.be
Dziękuje za tak miłe słowa :) Popieram powinni taką opcje dołożyć do częstowania tymi pysznościami innych :D
UsuńWspaniała! :) Takiej jeszcze nie widziałam! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńŚwietna, również lubię dodatek cytrusów do różnego rodzaju wypieków :). Masa do przełożenia babki jest bardzo ciekawa.
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.