Grejpfrutowa Kostka
Pyszne orzeźwiające ciasto z grejpfrutem, które można jeść i jeść i jeść.... ;)
Składniki na biszkopt
Masa budyniowa:
Masa Śmietanowa:
1. Jajka miksujemy z cukrem pudrem na puszysta piankę. dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie mieszamy. Przelewamy do blaszki wyścielanej papierem do pieczenia (potem łatwiej wyciągać i wkładać ciasto) Pieczemy w 190 stop przez 30-35 min do suchego patyczka.
2. W czasie gdy biszkopt się piecze szykujemy masę budyniową. Wyciskamy sok z połowy grejpfruta ( ja prawie z całego - zostawiłam około 1/3szkl do skropienia biszkoptu ) dopełniamy wodą aby uzyskać 500 ml płynu.
Zostawiamy sobie pół szklanki soku i w nim rozmieszamy budynie. Resztę soku z woda i cukrem zagotowujemy. Gotujący się sok z woda zestawiamy z gazu i wlewamy nasz zawiesinę budyniowa, mieszając aby nie powstały kluski. Stawiamy na gaz gotujemy jak normalny budyń 2-3 min. Studzimy !
Masło miksujemy na puch i dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Możemy też dodać cząstki grejpfruta do masy.
Kiedy biszkopt przestygnie, skrapiamy go woda z sokiem grejpfrutowym( możemy dodać tez cukru ) aby nie był suchy, następnie wykładamy masę budyniowo grejpfrutową i na czas przygotowania masy śmietanowej chowamy ciasto do lodówki.
3. Schłodzoną śmietankę miksujemy na sztywno, pod koniec miksowania dodajemy cukier puder. Sok grejpfrutowy podgrzewamy aby dało się w nim rozpuścić żelatynę. Następnie rozpuszczona i ostudzona żelatynę ( ale wciąż płynną ! ) mieszamy z ubita śmietanką. Całość wykładamy na masę budyniową i chowamy do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem posypujemy płatkami białej czekolady. Smacznego !
Składniki na biszkopt
- 3 jajka
- 3/4 szkl mąki
- 3/4 szkl cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy lub esencja
Masa budyniowa:
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 100-150 g cukru ( zależy czy lubimy mniej słodkie czy bardziej słodkie ciasta)
- 500 ml wody razem z sokiem z grejpfruta
- 100 g masła w temp. pokojowej
- 1 spory grejpfrut z miąższem czerwonym
Masa Śmietanowa:
- 500 ml śmietanki
- 3-4 czubate łyżki cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżki żelatyny + 1/3 szkl soku z grejpfruta
- 1/2 grejpfruta
- do dekoracji płatki białej czekolady
1. Jajka miksujemy z cukrem pudrem na puszysta piankę. dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie mieszamy. Przelewamy do blaszki wyścielanej papierem do pieczenia (potem łatwiej wyciągać i wkładać ciasto) Pieczemy w 190 stop przez 30-35 min do suchego patyczka.
2. W czasie gdy biszkopt się piecze szykujemy masę budyniową. Wyciskamy sok z połowy grejpfruta ( ja prawie z całego - zostawiłam około 1/3szkl do skropienia biszkoptu ) dopełniamy wodą aby uzyskać 500 ml płynu.
Zostawiamy sobie pół szklanki soku i w nim rozmieszamy budynie. Resztę soku z woda i cukrem zagotowujemy. Gotujący się sok z woda zestawiamy z gazu i wlewamy nasz zawiesinę budyniowa, mieszając aby nie powstały kluski. Stawiamy na gaz gotujemy jak normalny budyń 2-3 min. Studzimy !
Masło miksujemy na puch i dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Możemy też dodać cząstki grejpfruta do masy.
Kiedy biszkopt przestygnie, skrapiamy go woda z sokiem grejpfrutowym( możemy dodać tez cukru ) aby nie był suchy, następnie wykładamy masę budyniowo grejpfrutową i na czas przygotowania masy śmietanowej chowamy ciasto do lodówki.
3. Schłodzoną śmietankę miksujemy na sztywno, pod koniec miksowania dodajemy cukier puder. Sok grejpfrutowy podgrzewamy aby dało się w nim rozpuścić żelatynę. Następnie rozpuszczona i ostudzona żelatynę ( ale wciąż płynną ! ) mieszamy z ubita śmietanką. Całość wykładamy na masę budyniową i chowamy do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem posypujemy płatkami białej czekolady. Smacznego !
29 comments
Oryginalne to ciacho, z grejpfrutem to jeszcze nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Jest bardzo smaczne :-) dziękuję za pozdrowienia :-)
UsuńOj, ja to bym jadła, i jadła, i jadła... :)
OdpowiedzUsuń:-D
UsuńSuper się prezentuje, a smakować musi jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) a smakuje wyśmienicie :)
Usuńpodoba mi się ten przepis, szybki i konkretny, a jednocześnie tak rześko grejpfrutowy!
OdpowiedzUsuńCieszę się i zachęcam do wypróbowania go :)
UsuńJeszcze takiego chyba nie jadłam :-) Oryginalne! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńCudownie wygląda:):)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńPiękne ciasto i jest na pewno smaczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Bardzo smaczne :) Jak bym mogła to bym poczęstowała :)
UsuńFenomenalne!
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńKochana ale wspaniałe ciasto, już sobie wyobrażam ten pyszny i orzeźwiający smak :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D Cudownie smakowało, a orzeźwiający smak sprawia, że można zjeść więcej kawałków ;)
UsuńKochana ale wspaniałe ciasto, już sobie wyobrażam ten pyszny i orzeźwiający smak :-)
OdpowiedzUsuńLubimy cytrusy ale w deserach różnie to z nimi bywa :D
OdpowiedzUsuńNiemniej kostka wygląda perfekcyjnie :D
Dziękuje :D
UsuńŚwietnie się prezentuje to ciacho, chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i polecam :)
UsuńRobiłam też cytrynowiec ale na czekoladowym cieście. Ten bardzo zachwyca wyglądem
OdpowiedzUsuńDziękuje ;) Cytrynowca muszę też koniecznie zrobić :)
Usuńsuper pomysł, grejpfrut na pewno nadaje orzeźwienia, a czy w nim wyczuwa się tą goryczkę?
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Goryczka jest tylko bardzo delikatnie wyczuwalna :)
UsuńCiasto wygląda pięknie :) Mam tylko pytanie: jakich wymiarów powinna być blaszka?
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Wymiary blaszki 23 x 23 cm
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.