wtorek, 15 marca 2016

Babka Trzy Kolory

Uwielbiam tą babeczkę i piekę ją nie tylko na Wielkanoc.
Kolor różowy no nie chciał się pojawić chociaż dwoiłam się i troiłam, no trudno... ważne że jest bardzo smaczna i to już druga taka babeczka upieczona w tym tygodniu ;)


















Składniki na formę z kominkiem lub bez:
4 jajka
1 i 1/2 szkl maki pszennej
3/4 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia (lekko czubata)
200 ml oleju
2 czubate łyżeczki kakao ( dobrego ciemnego )
1/2 bardzo płaskiej łyżeczki Kurkumy
kisiel wiśniowy + 2 łyżki soku z buraka ( oczywiście możemy sok pominąć )

1. Jajka z cukrem ubijamy na puszysta masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej.
Mieszamy wszystko. Odkładamy do osobnej miski 1/3 ciasta i mieszamy z kurkumą do uzyskania lekko żółtego koloru. Wylewamy na dno wysmarowanej i wysypanej bułka tartą blaszkę.
2. Teraz do tej samej miski znów wykładamy część ciasta tym razem połowę z tego co nam zostało i mieszamy z kakaem. Wylewamy na ciasto żółte.
3. Resztę ciasta mieszamy z kisielem wiśniowym i sokiem z buraków - jeśli ta część ciasta wydaje się nam zbyt gęsta możemy dolać do niej z 1-2 łyżki oleju.
Wylewamy na warstwę kakaową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stop na 50-60 min (piek gaz) w elektrycznym będzie to 180 stop. przez 1h do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu możemy babkę o pudrować, po lukrować bądź jak w moim ulubionym przypadku oblać czekoladą. Smacznego !!






 Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym  www.sklepagnex.pl 


Superfood w Twojej kuchni

11 komentarzy:

  1. Mmm, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super babeczka, bardzo mi się podoba :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Porywam kawałek tej pysznej babeczki.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda podobnie jak babka gotowana naszej babci :) Zawsze jest dwu-trzy-kolorowa i ma taką polewę z kolorową posypką xD

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.