Ciasto Pianka Truskawkowa
Ciasto wychodzi lekkie i puszyste jak chmurka. W upalne dni możemy zrezygnować z pieczenia biszkoptu i przygotować spód z biszkoptów.Zachęcam do zrobienia sobie takiego ciacha :)
Składniki na blaszkę 21 x 21 cm
biszkopt:
Składniki na blaszkę 21 x 21 cm
biszkopt:
- 2 jajka kl M
- 1/2 szkl mąki
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl cukru
- esencja waniliowa
pianka truskawkowa:
- 280 ml śmietanki 30 %
- 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny (około 9 g)
- 60 g cukru pudru
- około 250 g truskawek
biała polewa:
- 50 ml śmietanki 30 %
- 100 g białej czekolady
dodatkowo do dekoracji:
- około 100 ml śmietanki 30 %
- 1 łyżka cukru pudru
Biszkopt
1. Jajka miksujemy wraz z cukrem do białości i zwiększenia objętości, następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i esencją waniliową. Biszkopt pieczemy w 180 stop przez 20-25 minut.
Pianka truskawkowa
2. Jeśli mamy truskawki mrożone to podlewamy odrobiną wody i rozmrażamy na gazie na najmniejszym ogniu, następnie blendujemy i zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę mieszamy do jej rozpuszczenia.
Świeże truskawki od razu blendujemy, podgrzewamy mocno i mieszamy z żelatyną, odstawiamy na czas ubijania śmietany.
3. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, następnie delikatnie łączymy z truskawkami. Gotową masę wylewamy na spód biszkoptowy i chowamy do lodówki do stężenia.
Biała polewa
4. Śmietankę przelewamy do garnuszka i podgrzewamy bardzo mocno, następnie zdejmujemy z palnika i wrzucamy posiekaną białą czekoladę, odstawiamy na 2-3 minuty. Po tym czasie mieszamy i odczekujemy do lekkiego zgęstnienia, a następnie polewamy nią stężałą już piankę.
Dekoracja
Możemy pominąć tą dekorację.
5. 100 ml śmietanki ubijamy pod koniec dodając cukier, następnie ubita śmietankę przekładamy do szprycy i szprycujemy dowolnie dekorując nią ciasto. Smacznego !
Upieczony studzimy.
Wierzchnia warstwę biszkoptu zdzieramy, jeśli tego nie zrobimy masa nie będzie się trzymać biszkoptu. Z połówki biszkoptu nic nie zdzieramy.
Ps. jeśli spód wyrósł Wam za wysoki możemy przekroić go w połowie i drugą połówkę zamrozić, będzie na spód innego ciasta ;) Ja tak często robię.
Wierzchnia warstwę biszkoptu zdzieramy, jeśli tego nie zrobimy masa nie będzie się trzymać biszkoptu. Z połówki biszkoptu nic nie zdzieramy.
Ps. jeśli spód wyrósł Wam za wysoki możemy przekroić go w połowie i drugą połówkę zamrozić, będzie na spód innego ciasta ;) Ja tak często robię.
Pianka truskawkowa
2. Jeśli mamy truskawki mrożone to podlewamy odrobiną wody i rozmrażamy na gazie na najmniejszym ogniu, następnie blendujemy i zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę mieszamy do jej rozpuszczenia.
Świeże truskawki od razu blendujemy, podgrzewamy mocno i mieszamy z żelatyną, odstawiamy na czas ubijania śmietany.
3. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, następnie delikatnie łączymy z truskawkami. Gotową masę wylewamy na spód biszkoptowy i chowamy do lodówki do stężenia.
Biała polewa
4. Śmietankę przelewamy do garnuszka i podgrzewamy bardzo mocno, następnie zdejmujemy z palnika i wrzucamy posiekaną białą czekoladę, odstawiamy na 2-3 minuty. Po tym czasie mieszamy i odczekujemy do lekkiego zgęstnienia, a następnie polewamy nią stężałą już piankę.
Dekoracja
Możemy pominąć tą dekorację.
5. 100 ml śmietanki ubijamy pod koniec dodając cukier, następnie ubita śmietankę przekładamy do szprycy i szprycujemy dowolnie dekorując nią ciasto. Smacznego !
7 comments
Piękne, aż szkoda jeść <3
OdpowiedzUsuńDziękuje ^_^ Trzeba jeść bo pyszne jest ;)
UsuńWygląda pysznie ❤ chętnie zjadłabym kawałek 😊
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie ^_^
UsuńPianka w cieście jest taka dobra :D
OdpowiedzUsuńCzy śmietanę łączymy z gorącymi truskawkami?
OdpowiedzUsuńZ ciepłymi ale nie gorącymi, ważne aby były płynne aby żelatyna nie utworzyła bryłek bo znów by trzeba było je podgrzewać.
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.