środa, 6 stycznia 2016

Najlepsze Placuszki Biszkoptowe Z Jabłkami

Te placuszki są po prostu obłędnie doskonałe, puszyste, mięciutkie i czasami kiedy je jem zapominam się, że to są w ogóle placuszki bo smakiem przypominają mi ciasto biszkoptowe z jabłkami. Odkąd odkryłam przepis na nie, piekę je bardzo często ;)











Przepis z moimi zmianami:

  • 2 jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 150-200 ml mleka
  • 150-200 g mąki tortowej
  • 3 płaskie łyżki cukru + 1 płaska łyżka cukru do piany z białek by ja utrwalić ( możemy zastąpić zwykły cukier cukrem waniliowym )
  • 3-4 spore jabłka pokrojone w plastry lub w kostkę
  • cukier puder do posypania po wierzchu
1. Obieramy jabłka i kroimy je na plastry wycinając środki ( mam patent z korkiem od butelki ;) lub kroimy je na kostkę.

2. Żółtka roztrzepujemy z mlekiem, mąka oraz cukrem.
3. Białka ubijamy na sztywna piane, pod koniec dodając płaska łyżkę cukry by je utrwalić.

4. Jeśli kroiliśmy jabłka w kostkę to w tym momencie dajemy je do naszego ciasta, a następnie delikatnie mieszamy je z pianą z białek, nakładamy na rozgrzany tłuszcz porcje z jednej łyżki. Natomiast jeśli mamy krążki jabłek jak w moim przypadku ( najlepiej nam smakują ;) to po wymieszaniu ciasta z piana z białek zamaczamy nasze krążki i smażymy na rozgrzanym oleju.


Oleju powinno być około 1 cm w patelni. Po usmażeniu odsączamy nasze placuszki na papierowym ręczniku. Smacznego !

Źródło inspiracji Tutaj

28 komentarzy:

  1. Pyszne placuszki:)Częstuję się jednym:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dokładnie, inaczej tego bym nie opisała :)

      Usuń
  3. Muszą być pyszne! Uwielbiam! Ale przyznaję, że baaardzo rzadko robię :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo smaczne :) Trzeba to nadrobić i piec częściej ;)

      Usuń
  4. Aż ślinka cieknie:) Muszę wypróbować Twój sposób, bo wyglądają bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają pysznie. Idealne na śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. takie placuszki robiła mi mam jak byłam mała - ależ się rozmarzyłam ....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo :) Moja robiła podobne, ale "mamo wybacz" te są smaczniejsze ;)

      Usuń
  7. Super! Muszę spróbować z całym jabłkiem, bo najczęściej trę je na tarce lub właśnie kroję w kostkę:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zawsze lubiłyśmy takie smażone w cieście jabłuszka :) Pychotka :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Owszem, smaczne są, tylko szkoda, że nie PIECZONE, a SMAŻONE:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, pieczone takie dobre by nie wyszły :)

      Usuń
  10. Po zdjęciach widać, że muszą być pyszne! Zjadłabym z miłą ochotą takie na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają bardzo delikatnie i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Z jabłkami uwielbiają moi synowie ;) ja zresztą też

    OdpowiedzUsuń
  13. Super placuszki :-)
    Czy zamiast mąki tortownice można dodać pszennej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że tak :) To jest mąką pszenna, tylko z nazwą tortowa czyli mąka pszenna tortowa :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.