Paluchy drożdżowe z kminkiem lub makiem lub papryką słodką
W karnawale często szukamy drobnych przekąsek które możemy podać gościom podczas domówek lub sami podjadać podczas oglądania Tv ;) Te paluchy będą doskonałą i smakowitą propozycją dla wszystkich którzy lubią tego typu "pogryzajki" ;)
Składniki na 2 duże blachy od piekarnika
1. Z letniego mleka, drożdży, cukru i jednej łyżeczki mąki tworzymy zaczyn i odstawiamy do ruszenia na 10-15 min. w tym czasie roztapiamy masło i pozost. do ostygnięcia.
2. W misce umieszczamy mąkę, sól, oraz wbijamy jajko. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto, w trakcie wyrabiania dodajemy rozt. masło. Kiedy ciasto będzie "odchodzić" od dłoni to znak że juz jest wyrobione. Pozostawiamy je pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min.
3. Po tym czasie, lekko zagniatamy je i dzielimy na pól. Wałkujemy na grubość 3-4 mm. Kroimy radełkiem lub nożem na paski szerokości 2 cm. Możemy je fikuśnie poskręcać lub zostawić w postaci pasków. Wykładamy je na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem lub makiem lub papryka słodką.
Pieczemy w 180-190 stop przez 15-20 min
Składniki na 2 duże blachy od piekarnika
- 300 g maki tortowej + 1 łyżeczka do zaczynu
- 15 g drożdży
- 150 ml letniego mleka
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 jajko + 1 jajko do smarowania
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 g rozt. masła
- kminek, mak oraz papryka słodka do posypania po wierzchu
1. Z letniego mleka, drożdży, cukru i jednej łyżeczki mąki tworzymy zaczyn i odstawiamy do ruszenia na 10-15 min. w tym czasie roztapiamy masło i pozost. do ostygnięcia.
2. W misce umieszczamy mąkę, sól, oraz wbijamy jajko. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto, w trakcie wyrabiania dodajemy rozt. masło. Kiedy ciasto będzie "odchodzić" od dłoni to znak że juz jest wyrobione. Pozostawiamy je pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min.
3. Po tym czasie, lekko zagniatamy je i dzielimy na pól. Wałkujemy na grubość 3-4 mm. Kroimy radełkiem lub nożem na paski szerokości 2 cm. Możemy je fikuśnie poskręcać lub zostawić w postaci pasków. Wykładamy je na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem lub makiem lub papryka słodką.
Pieczemy w 180-190 stop przez 15-20 min
6 comments
wyglądają świetnie, uwielbiam takie paluchy :-)
OdpowiedzUsuńPrzepis zabieram do ulubionych :)
OdpowiedzUsuńSuper paluchy:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńŚwietne przekąski i jakie ładne kształty :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.