wtorek, 24 listopada 2015

Żeberka z piekarnika

Żeberka lubi większość osób z mojej rodziny, ja znajduje się w tej mniejszości. Lecz nic nie stoi mi na przeszkodzie żeby je właśnie dla rodzinki przygotować.  Zapraszam na żeberka z piekarnika :)


















Składniki na 4 osoby

  • około 1 kg żeberek w paskach
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 cebuli
  • 4 kulki ziela ang.
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól czosnkowa
  • papryka słodka
  • oliwa / olej





1. Żeberka myjemy i osuszamy.
2. Cebule kroimy na piórka a czosnek w plasterki.
3. W pojemniku mieszamy oliwę z przyprawami oraz nacieramy mięso czosnkiem i układamy do zamarynowania najlepiej na całą noc. Oczywiście do marynaty wkładamy też cebulę najlepiej pomiędzy kawałki żeberek.
4. Następnego dnia szykujemy sobie naczynie żaroodporne i układamy w nim nasze żeberka, przekładając cebule oraz czosnek z marynaty aby żeberka podczas pieczenia nabierały ich aromatu.

5. Żeberka piekłam w 190 stopniach przez pierwszą 1h przykryte były folią aluminiową żeby za mocno się nie zrumieniły, następnie odkryłam folie i piekłam kolejne 30-60 min. Po około 1 h i 30 min trzeba sprawdzić widelcem czy aby nasze żeberka nie są już gotowe bo morze się i tak zdarzyć, wszystko zależy od mięsa na jakie natrafiliśmy.


6 komentarzy:

  1. Jak ja dano nie jadłam, a nawet nie robiłam żeberek.... ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też dawno nie przyrządzałam zeberek. Pycha obiadzik:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny i prosty przepis! ja ostatnio robiłam żeberka w miodzie i też wyszły bardzo smaczne :)
    Pozdrawiam i zapraszam również do mnie na bloga:
    www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny obiadek, oj dawno nie jadłam żeberek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. No u nas żeberek nie było z dobre pół roku, albo i dłużej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj ziemniaczki i koperek to by się zjadło xD Żeberka też cudne oczywiście :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.