Kaw(ł)oszka

by - 11/27/2015 02:33:00 PM

Miałam chęć na kawowe ciacho więc myślałam, kombinowałam, obwąchałam wszystkie kawy w domu i....powstała Kaw(ł)oszka ;) Dlaczego literka "Ł" w środku... ponieważ  ma coś w sobie z włoskiego deseru jakim jest tiramisu :) Zapraszam w ten andrzejkowy weekend na ciasto Kaw(ł)oszka.












Ciasto Czekoladowe

  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. mąki
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 1/2 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia


1. Jajka miksujemy z cukrem na puszysta piankę. Dodajemy następnie mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość mieszamy nie za długo do połączenia się składników. Wylewamy na blaszkę u mnie blaszka 30 cm x 24 cm. Pieczemy w 200 stopniach przez 30 min ( do suchego patyczka )



Warstwa I

  • 330 ml śmietanki 30-36 %
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • paczka biszkoptów podłużnych tkz. lady fingers


2. Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl gorącej wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier.  Hartujemy żelatynę dodając do niej dwie łyżki śmietany, mieszamy i wlewamy do naszej ubitej śmietany razem z rozpuszczoną kawą. Miksujemy i wykładamy na ostudzone ciasto. Na tą warstwę układamy wzdłuż nasze biszkopty. Do czasu przygotowania drugiej warstwy schładzamy ciasto w lodówce.



Warstwa II

  • 330 ml śmietanki 30-36 %
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady posiekanej na drobno
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki kawy inki ale może być też bez i wtedy będą bardziej widoczne kawałki czekolady


3. Kawę inkę rozpuszczamy w kilku łyżkach wody. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl gorącej wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier.  Hartujemy żelatynę dodając do niej dwie łyżki śmietany, mieszamy i wlewamy do naszej ubitej śmietany razem z rozpuszczoną kawą inką. Miksujemy i wykładamy na położone wcześniej biszkopty. Całość schładzamy najlepiej przez kilka godzin. Przed podaniem posypujemy wierzch kawą inka lub kakao. Smacznego !





Podobne Posty

14 comments

  1. WYgląda rewelacyjnie! I na pewno smakuje cudownie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. MYSLĘ ZE SMAKOWAŁO REWELACYJNIE!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ciacho, zapisuję przepis i chętnie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. W przekroju ciacho fenomenalne ale kawa to nie nasz smak :D Za to nasza młodsza siostra i mama dałyby się za kawałek pokroić :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie Ci wyszło to ciacho;) Na pewno bardzo pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ja lubię takie ciasta z kawą:)pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak ja lubię takie ciasta z kawą:)pychotka :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych