Babka z chałwą
Chyba spodobała mi się akcja "Ciasto na niedzielę" bo szybciutki poleciałam do sklepu po chałwę i zaraz na stole pojawia się pyszna i wilgotna "Babka z chałwą". Zapraszam po kawałek ;)
Składniki na formę z kominkiem o śred. 23 cm
1. Jajka razem z cukrem ubijamy na puszysta piankę.
2. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, esencje waniliową oraz olej. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką do połączenia się składników.
3. Do wysmarowanej oraz wysypanej bułką tarta formy z kominkiem wlewamy połowę ciasta, następnie wkruszamy bądź układamy kawałki chałwy. Zalewamy reszta ciasta ( ja zostawiłam sobie trochę i dodałam 2 łyżeczki kakao - dzięki temu ładny wzorek powstał na górze ). Następnie skroiłam 3-4 tafelki czekolady deserowej. Piekłam w 200 stopniach ( piekarnik gazowy ) przez 50 minut. Smacznego !!!
Wspólnie ze mną piekły:
Bożena
Angelika
Joanna
Dorota
Danuta
Dorota
Szóste Niebo
Joanna
Składniki na formę z kominkiem o śred. 23 cm
- 1 1/2 szkl mąki pszennej
- 4 jajka
- 3/4 szkl cukru
- 1/2 szkl oleju
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g chałwy ( u mnie kakaowa )
- esencja waniliowa - jeśli lubimy ;)
1. Jajka razem z cukrem ubijamy na puszysta piankę.
2. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, esencje waniliową oraz olej. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką do połączenia się składników.
3. Do wysmarowanej oraz wysypanej bułką tarta formy z kominkiem wlewamy połowę ciasta, następnie wkruszamy bądź układamy kawałki chałwy. Zalewamy reszta ciasta ( ja zostawiłam sobie trochę i dodałam 2 łyżeczki kakao - dzięki temu ładny wzorek powstał na górze ). Następnie skroiłam 3-4 tafelki czekolady deserowej. Piekłam w 200 stopniach ( piekarnik gazowy ) przez 50 minut. Smacznego !!!
Bożena
Angelika
Joanna
Dorota
Danuta
Dorota
Szóste Niebo
Joanna
11 comments
Uwielbiam wszelakie babki, zapisuje do wypróbowania :-) Dziękuję za wspólna zabawę :-)
OdpowiedzUsuńApetyczna babeczka:) Dziękuję za wspólne pieczenie. Pozdrawiam Asa
OdpowiedzUsuńŚwietny sposób na wykorzystanie chałwy. Dzięki za wspólne, niedzielne pieczenie i do następnego razu wkrótce :)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje, chętnie zjadłabym kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńJa z miła chęcią bym poczęstowała ;)
UsuńJa tym razem nie dałam rady. Ale twoja babeczka wygląda świetnie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńJak apetycznie wygląda! Z pewnością kiedyś się skuszę i wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńZ chałwą zjem wszystko! Twoja babka wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńAmazing post dear! You have a wonderful blog:)
OdpowiedzUsuńwww.bloglovin.com/blog/3880191
Uwielbiamy chałwę i każdy wypiek z jej dodatkiem zyskuje na wartości :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.