poniedziałek, 30 listopada 2015

Babka z chałwą

Chyba spodobała mi się akcja "Ciasto na niedzielę" bo szybciutki poleciałam do sklepu po chałwę i zaraz na stole pojawia się pyszna i wilgotna "Babka z chałwą". Zapraszam po kawałek ;)












Składniki na formę z kominkiem o śred. 23 cm
1 1/2 szkl mąki pszennej
4 jajka
3/4 szkl cukru
1/2 szkl oleju
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
100 gr chałwy ( u mnie kakaowa )
esencja waniliowa - jeśli lubimy ;)




1. Jajka razem z cukrem ubijamy na puszysta piankę.
2. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, esencje waniliową oraz olej. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką do połączenia się składników.
3. Do wysmarowanej oraz wysypanej bułką tarta formy z kominkiem wlewamy połowę ciasta, następnie wkruszamy bądź układamy kawałki chałwy. Zalewamy reszta ciasta ( ja zostawiłam sobie trochę i dodałam 2 łyżeczki kakao - dzięki temu ładny wzorek powstał na górze ). Następnie skroiłam 3-4 tafelki czekolady deserowej. Piekłam w 200 stopniach ( piekarnik gazowy ) przez 50 minut. Smacznego !!!



Wspólnie ze mną piekły:
Bożena
Angelika
Joanna
Dorota
Danuta
Dorota
Szóste Niebo
Joanna

14 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszelakie babki, zapisuje do wypróbowania :-) Dziękuję za wspólna zabawę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczna babeczka:) Dziękuję za wspólne pieczenie. Pozdrawiam Asa

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny sposób na wykorzystanie chałwy. Dzięki za wspólne, niedzielne pieczenie i do następnego razu wkrótce :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie się prezentuje, chętnie zjadłabym kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z miła chęcią bym poczęstowała ;)

      Usuń
  5. Ja tym razem nie dałam rady. Ale twoja babeczka wygląda świetnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak apetycznie wygląda! Z pewnością kiedyś się skuszę i wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z chałwą zjem wszystko! Twoja babka wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Amazing post dear! You have a wonderful blog:)

    www.bloglovin.com/blog/3880191

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiamy chałwę i każdy wypiek z jej dodatkiem zyskuje na wartości :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.