Okazuje się, że łatwo jest zrobić sobie w domu prawdziwy ser żółty bez konserwantów i barwników ! Wystarczy tylko odrobina siły ( mieszanie pod koniec ciągnącego sera wymaga troszkę siły ;) oraz odrobinka cierpliwości i już możemy cieszyć się prawdziwym domowym żółtym serem którego możemy użyć do przeróżnych potraw oraz oczywiście na kanapki, a dodając do niego za każdym razem inne przyprawy czy dodatki uzyskamy nie powtarzalny nasz domowy autorski ser żółty. Zapraszam !
Składniki
1. W garnku z grubszym dnem gotujemy mleko, do gotującego się mleka przekładamy nasz rozdrobniony wcześniej twaróg.
2. Cały czas powoli mieszamy, aż z sera zrobią się grudki i zostanie serwatka ( trwało to około 10-15 min).
3. Następnie przelewamy przez sito i zostawimy nasz ser na nim aby przestygł oraz żeby pozbyć się nadmiaru serwatki ( możemy delikatnie łyżka poodciskać ser na sicie ) zajęło to mi około 15 minut.
4. Po tym czasie rozpuszczamy w garnku 1 i 1/2 łyżki masła i przekładamy nasz ser który przed ponownym włożeniem do garnka znów rozdrabniamy.
5. Wbijamy całe jajko oraz dodajemy sól i sodę ( jeśli chcecie możecie już w tym momencie dodać ulubione swoje przyprawy lub pozostawić ser w czystej postaci zapewniam że tez będzie smaczny ;)
Wszystko to robimy na najmniejszym gazie cały czas mieszając aby uniknąć przypalenia. Mieszamy aż uzyskamy taką ciągnąca się konsystencję.
6. Kiedy ser osiągnie ciągnącą się konsystencje przekładamy go z garnka do pojemnika wyłożonego woreczkiem, pozostawiamy do ostygnięcia.
Następnie szczelnie zamykamy i odkładamy na co
najmniej 12 h do lodówki. Po tym czasie ser jest gotowy do spożycia. Smacznego !!!
Składniki
- 3 szkl mleka 3,2 %
- 2 twarogi tłuste klinki w pudełku trójkątnym (mogą być chude lub półtłuste)
- 1 całe jajko
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 1/2 łyżki masła
1. W garnku z grubszym dnem gotujemy mleko, do gotującego się mleka przekładamy nasz rozdrobniony wcześniej twaróg.
2. Cały czas powoli mieszamy, aż z sera zrobią się grudki i zostanie serwatka ( trwało to około 10-15 min).
3. Następnie przelewamy przez sito i zostawimy nasz ser na nim aby przestygł oraz żeby pozbyć się nadmiaru serwatki ( możemy delikatnie łyżka poodciskać ser na sicie ) zajęło to mi około 15 minut.
4. Po tym czasie rozpuszczamy w garnku 1 i 1/2 łyżki masła i przekładamy nasz ser który przed ponownym włożeniem do garnka znów rozdrabniamy.
5. Wbijamy całe jajko oraz dodajemy sól i sodę ( jeśli chcecie możecie już w tym momencie dodać ulubione swoje przyprawy lub pozostawić ser w czystej postaci zapewniam że tez będzie smaczny ;)
Wszystko to robimy na najmniejszym gazie cały czas mieszając aby uniknąć przypalenia. Mieszamy aż uzyskamy taką ciągnąca się konsystencję.
6. Kiedy ser osiągnie ciągnącą się konsystencje przekładamy go z garnka do pojemnika wyłożonego woreczkiem, pozostawiamy do ostygnięcia.
Następnie szczelnie zamykamy i odkładamy na co
najmniej 12 h do lodówki. Po tym czasie ser jest gotowy do spożycia. Smacznego !!!
20 comments
Miałyśmy okazję jeść taki domowy ser u babci :) Ciekawy w smaku ale same nie przepadamy za taką wersją sera :)
OdpowiedzUsuńZawsze można zrobić light lub dodać ulubione przyprawy czy np. suszone pomidory :) ale każdemu może przecież smakować co innego :-)
UsuńMuszę koniecznie spróbować zrobić takie domowy ser, mąż będzie zachwycony ;)
OdpowiedzUsuńPewnie że tak :)
UsuńNo proszę jakie to proste, super przepis na serek. I ja taki spróbuję zrobić :-)
OdpowiedzUsuńZrobienie takiego sera to sama przyjemność :-)
UsuńCO TO SA KLINKI BO NIE WIEM
OdpowiedzUsuńSą to trójkątne twarogi :) mogą być tłuste, półtłuste lub chude :) Zaraz dopisze to na blogu bo wiele osób się oto pyta :)
UsuńROBIE GO OD DAWNA ALE DOKLADAM DROBNO POKROJONA PAPRYKE CZERWONA I ZOLTA (DROBNA KOSTECZKA ) I DOSYPUJE DO MASLA CHWILE SMAZE OK. 3 MIN I DODAJE SER PYSZNY JEST WLEWAM CIEPLY DO BUTELKI PLASTIKOWEJ PO MLEKU UCIETEJ OD GORY I JEST OKRAGLY
UsuńŚwietny pomysł z tą butelką :)
UsuńMleko takie z kartona 3,2 pasuje?
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńChyba będę musiała zacząc robic, bo u nas w domu ser schodzi w bardzo szybkim tempie :-)
OdpowiedzUsuńWow! Mistrzostwo! :>
OdpowiedzUsuńA w jakim celu jajko?. Do produkcji serów chyba nie dodają?
OdpowiedzUsuńJajko jest takim składnikiem wiążącym, można dodać samo żółtko lub zrobić bez jajka i też powinien wyjść :)
UsuńZrobiłam. Powiem tak. Wyszedł dobry jednak czegoś mu brakuje. Nie jest taki jak typowy ser wiejski lub ze sklepu. Następnym razem muszę coś wykombinowac aby zmienić troche jego smak. Czy ktoś próbował trzymać w solance lub coś innego do niego dodać?
OdpowiedzUsuńJa teraz dodaje więcej soli, jedna łyżeczkę i lepiej mi smakuje. Dodałam też ostatnio czubryce zieloną, ale to już dla wielbicieli mocniejszych ziołowych smaków :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis napewno skorzystam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, bo ser jest super i zawsze morze mieć inny smak :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.