Rolada z piersi kurczaka do chleba
Polecam prostą domowa wędlinkę która może być na co dzień jak i na święta.
Składniki :
1. Filety myjemy, wycieramy, delikatnie rozcinamy na szersze płaty i delikatnie rozbijamy, następnie wkładamy do marynaty na co najmniej 12 h
2. Na drugi dzień bądź po upływie 12 h wyjmujemy nasze filety i układamy na foli aluminiowej tak aby na siebie zachodziły i dało się je zrolować. Obsypujemy przyprawami i jeśli chcemy możemy posmarować je musztardą. Pozostawiamy na czas przygotowania mięsa mielonego.
3. Mięso przyprawiamy jak na kotlety mielone z tym że dodajemy majeranek do środka. Tak przygotowane mięso rozkładamy na filetach.
4. Teraz przy pomocy folii aluminiowej staramy się zrolować filety w roladę na końcu mocno zawijając folie wokół rolady ( nie musimy w ten sposób używać żadnych nici, aby rolada się nie rozpadła ). Tak zawiniętą roladę przekładamy do wąskiego naczynia, ja użyłam keksówki.
5. Pieczemy najpierw przez 50 min w 190 stopniach. Po tym czasie rozcinamy folię i dopiekamy jeszcze z 30-40 min.
Kiedy rolada będzie upieczona wyjmujemy ją z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Składniki :
- 2 podwójne filety z kurczaka
- 300 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- musztarda ( nie musi być )
- Marynata :
- olej / oliwa z oliwek
- majeranek, papryka słodka i ostra, kurkuma, sól i pieprz
1. Filety myjemy, wycieramy, delikatnie rozcinamy na szersze płaty i delikatnie rozbijamy, następnie wkładamy do marynaty na co najmniej 12 h
2. Na drugi dzień bądź po upływie 12 h wyjmujemy nasze filety i układamy na foli aluminiowej tak aby na siebie zachodziły i dało się je zrolować. Obsypujemy przyprawami i jeśli chcemy możemy posmarować je musztardą. Pozostawiamy na czas przygotowania mięsa mielonego.
3. Mięso przyprawiamy jak na kotlety mielone z tym że dodajemy majeranek do środka. Tak przygotowane mięso rozkładamy na filetach.
4. Teraz przy pomocy folii aluminiowej staramy się zrolować filety w roladę na końcu mocno zawijając folie wokół rolady ( nie musimy w ten sposób używać żadnych nici, aby rolada się nie rozpadła ). Tak zawiniętą roladę przekładamy do wąskiego naczynia, ja użyłam keksówki.
Kiedy rolada będzie upieczona wyjmujemy ją z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
15 comments
Coś dla mojego męża :-)
OdpowiedzUsuńMój tez takie mięska uwielbia :)
UsuńWygląda apetycznie :) dawno takiej nie robiłam :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWarto zrobić bo bardzo smaczne jest takie mięsko :)
UsuńWygląda wspaniale, z chęcią bym spróbowała :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie :-) lubię takie roladki na kanapki :-)
OdpowiedzUsuńPyszna, robię coś poodobnego, bardzo lubią ją moi domownicy
OdpowiedzUsuńFajnie że coraz więcej osób robi swoje wędlinki w domu :-)
OdpowiedzUsuńSuper mięsko:)Musi być Pyszne:)
OdpowiedzUsuńZgadza się, bardzo smaczne :)
UsuńApetyczna domowa wędlinka...mniamm:)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczny dodatek do kanapek. pycha. pozdrawiam ciepło! :)
OdpowiedzUsuń:-) Dziękuje za pozdrówki i również pozdrawiam :)
UsuńMoże to nie nasza bajka ale naprawdę dobre mięsko zawsze nas skusi na kawałek :D
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i myślę, że będzie na naszym świątecznym stole:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy:)
Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.