sobota, 10 października 2015

Ciasto drożdżowe z maślana kruszonką

Gdy robiłam pierwszy raz ciasto drożdżowe, miałam ogromnego pietra, że się nie uda. Strach był, ale jak się okazało miał tylko wielkie oczy ;) To ciasto potrzebuje tylko odrobinę więcej czasu oraz ciepła naszych rąk, a na pewno się uda !
Jest to przepis na takie podstawowe ciasto drożdżowe do którego możemy dodać na górę nasze ulubione owoce czy pokombinować ze smakami kruszonki :)
Zapraszam !





Składniki na formę keksową:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 250 g mąki
  • 150 ml letniego mleka
  • 50 g masła ( roztop. i ostudz. )
  • 60 g cukru
  • szczypta soli


Kruszonka:

  • 1/2 szkl mąki
  • 1/4 szkl cukru
  • 1/4 kostki masła
  • zapach waniliowy




1. Z drożdży, jednej łyżki mąki oraz jednej łyżki cukru zrobić zaczyn i odstawić do podrośnięcia.
2. W tym czasie zagnieść kruszonkę i schować ja do zamrażalki.
3. Z wyrośniętego zaczynu i reszty składników zagnieść ciasto i odstawić je do podrośnięcia na około 30 minut.




4. Po tym czasie jeszcze raz krótko zagnieść, a następnie przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 min do ponownego podrośnięcia. Przed włożeniem do pieca posypać kruszonką.


Do tego ciasta możemy też dać owoce lub zostawić je w takiej postaci.
Pieczemy w 200 stopniach przez 40 minut.
Zajadamy z czym tylko dusza zapragnie np. szybką konfiturą z gruszek i jabłek :) Smacznego !!!




6 komentarzy:

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.