Coś pysznego do naleśników, ciast, na bułeczkę czy na ciasto drożdżowe :)
Składniki
1. Jabłka i gruszki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do garnka i skropić sokiem z połówki cytryny, oraz podlać dwoma łyżkami wody. Obsypać wszystko kilkoma łyżeczkami cukru ( ilość zależy od tego jak słodkie mamy owoce ). Smażymy całość na małym ogniu, pod przykryciem pamiętając o tym aby często mieszać !
2. Po jakiś 10-15 min. dodajemy nasz cynamon w postaci laski lub mielony oraz łyżeczkę kwasku cytrynowego ( dzięki niemu zachowamy kolor owoców, oraz nieco zakonserwujemy nasze przetwory w słoikach )
3. Gdy owoce się dobrze rozpadną i odparujemy nadmiar soku, wyjmujemy laskę cynamonu. Zdejmujemy z gazu i całość blendujemy na gładka masę. Ponownie znów zagotowujemy energicznie bez przerwy mieszając ( nie będzie nam wtedy konfitura strzelać po kuchni :).
4. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do ostygnięcia żeby się za pasteryzowały.
Z przedstawionych proporcji wychodzą dwa słoiczki konfitury.
Smacznego !!!
Składniki
- 3 jabłka
- 4 gruszki
- sok z połówki cytryny
- około 1 płaskiej łyżeczki kwasu cytrynowego
- cukru do smaku
- 1 cała laska cynamonu lub pół łyżeczki mielonego cynamonu
1. Jabłka i gruszki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do garnka i skropić sokiem z połówki cytryny, oraz podlać dwoma łyżkami wody. Obsypać wszystko kilkoma łyżeczkami cukru ( ilość zależy od tego jak słodkie mamy owoce ). Smażymy całość na małym ogniu, pod przykryciem pamiętając o tym aby często mieszać !
2. Po jakiś 10-15 min. dodajemy nasz cynamon w postaci laski lub mielony oraz łyżeczkę kwasku cytrynowego ( dzięki niemu zachowamy kolor owoców, oraz nieco zakonserwujemy nasze przetwory w słoikach )
3. Gdy owoce się dobrze rozpadną i odparujemy nadmiar soku, wyjmujemy laskę cynamonu. Zdejmujemy z gazu i całość blendujemy na gładka masę. Ponownie znów zagotowujemy energicznie bez przerwy mieszając ( nie będzie nam wtedy konfitura strzelać po kuchni :).
4. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do ostygnięcia żeby się za pasteryzowały.
Z przedstawionych proporcji wychodzą dwa słoiczki konfitury.
Smacznego !!!
10 comments
Fajna konfitura, do sera idealna
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńBardzo ciekawe połączenie gruszki i jabłka ,aż zrobie z ciakowosci bo pełno owców w sadzie :-)
OdpowiedzUsuńJest bardzo smaczna zachęcam do wypróbowania przepisu ;)
UsuńFajnie mieć kilka słoiczków takich pyszności na zimę;) do szybkiego obiadu lub kolacji na słodko:))
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
UsuńMamy podobnych narobionych całe półki! Szkoda tylko, że 120 km stąd :(
OdpowiedzUsuńOj to można zatęsknić za nimi :)
UsuńAle pyszne połączenie!
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne :) ;)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.