czwartek, 8 października 2015

Szybka konfitura z gruszek i jabłek

 Coś pysznego do naleśników, ciast, na bułeczkę czy na ciasto drożdżowe :)





Składniki

  • 3 jabłka
  • 4 gruszki
  • sok z połówki cytryny
  • około 1 płaskiej łyżeczki kwasu cytrynowego
  • cukru do smaku
  • 1 cała laska cynamonu lub pół łyżeczki mielonego cynamonu





1. Jabłka i gruszki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do garnka i skropić sokiem z połówki cytryny, oraz podlać dwoma łyżkami wody. Obsypać wszystko kilkoma łyżeczkami cukru ( ilość zależy od tego jak słodkie mamy owoce ). Smażymy całość na małym ogniu, pod przykryciem pamiętając o tym aby często mieszać !
2. Po jakiś 10-15 min. dodajemy nasz cynamon w postaci laski lub mielony oraz łyżeczkę kwasku cytrynowego ( dzięki niemu zachowamy kolor owoców, oraz nieco zakonserwujemy nasze przetwory w słoikach )


3. Gdy owoce się dobrze rozpadną i odparujemy nadmiar soku, wyjmujemy laskę cynamonu. Zdejmujemy z gazu i całość blendujemy na gładka masę. Ponownie znów zagotowujemy energicznie bez przerwy mieszając ( nie będzie nam wtedy konfitura strzelać po kuchni :).




4. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do ostygnięcia żeby się za pasteryzowały.
Z przedstawionych proporcji wychodzą dwa słoiczki konfitury.
Smacznego !!!


10 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe połączenie gruszki i jabłka ,aż zrobie z ciakowosci bo pełno owców w sadzie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo smaczna zachęcam do wypróbowania przepisu ;)

      Usuń
  2. Fajnie mieć kilka słoiczków takich pyszności na zimę;) do szybkiego obiadu lub kolacji na słodko:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Mamy podobnych narobionych całe półki! Szkoda tylko, że 120 km stąd :(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.