Pierniki Z Bazylei
Pierniki z Bazylei, znane jako Basler Läckerli, to tradycyjne szwajcarskie pierniki z miodem, orzechami i kandyzowaną skórką, to jedne z najbardziej znanych tradycyjnych wypieków Szwajcarii.
Te charakterystyczne pierniki wyróżniają się intensywnym aromatem, zwartą konsystencją i prostokątnym kształtem.
Pierniki na początku są twarde, ale z czasem miękną przechowywane w puszce z dodatkiem skórki chleba którą codziennie wymieniamy.
Składniki:
- 120 g miodu
- 90 g cukru
- 2 łyżki wody
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 100 g płatków migdałowych
- skórka kandyzowana z cytryn i pomarańczy
lukier:
- 70 g cukru pudru
- 3 łyżki wody
1. W rondelku na średnim ogniu podgrzać miód, cukier i 2 łyżki wody (tylko do rozpuszczenia, nie dopuszczamy do wrzenia!)
2. Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia, przyprawami, migdałami i kandyzowanymi skórkami.
Następnie dolewamy masę miodową i zagniatamy ciasto.
Ciasto wałkujemy na grubość 1 cm i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stop. przez około 25 minut
Po upieczeniu przekładamy całe ciasto na kratkę i studzimy a w tym czasie przygotowujemy lukier.
3. Do rondelka przekładamy cukier puder, wodę i gotujemy tak długo aż zacznie bulgotać.
Gorący rozsmarowujemy na naszym blacie piernikowym, a następnie kroimy je w nieduże prostokąty.
Pierniki z zastygniętym lukrem przekładamy do puszki i tak je przechowujemy. Smacznego!






3 comments
Oo jakie świetne ♥ Zjadłabym ;) Miłego dnia!
OdpowiedzUsuńAngelika
Piszesz Iwonko że to jedne z najpopularniejszych wypieków w Szwajcarii,a ja pierwszy raz o nich słyszę. Ale bardzo podoba mi się ten przepis, może w przyszłym roku uda mi się go przygotować.
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego Iwonko 🩷
Fajne, nie słyszałam o takich piernikach, ale chętnie bym spróbowała, może w przyszłym roku się skuszę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.