Świąteczny Przekładaniec Orzechowo Kajmakowy
Jak to się przyjęło u mnie, ciasto na święta musi mieć warstwy i tak tez jest w tym pysznym przypadku ;)
Ciasto trójwarstwowe z orzechami i kajmakiem (tak się miało pierwotnie nazywać) wychodzi dość wysokie, ale bardzo smaczne i nie zapychające naprawdę chce się wziąć kolejny kawałek, chociaż na stole o uwagę proszą też inne smakołyki... ;) to warto popróbować wszystkiego.
Zapraszam po przepis i jak zawsze życzę udanych wypieków tym razem świątecznych ^_^
Składniki na blaszkę 21 x 21 cm
Biszkopt:
- 3 jajka
- 2 i 1/3 szkl mąki (szklanka o pojemności 200 ml)
- 1 czubata łyżka kakao
- 1/2 szkl cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 białka
- 120 g orzechów zmielonych
- 1/2 szkl cukru pudru
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 ml mleka
- 1 budyń malinowy
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 300 g kajmaku
- posiekane orzechy włoskie na wierzch ciasta
Biszkopt
1. Jajka miksujemy wraz z cukrem do białości i zwiększenia objętości,
następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy dokładnie szpatułką lub łyżką do utworzenia jednolitej konsystencji bez grudek.
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia.
Biszkopt
pieczemy w 170 stop przez 30 minut.
Upieczony studzimy i przekrawamy w pół.
Wierzchnia warstwę biszkoptu zdzieramy, jeśli tego nie zrobimy masa nie będzie się trzymać biszkoptu.
Upieczony studzimy i przekrawamy w pół.
Wierzchnia warstwę biszkoptu zdzieramy, jeśli tego nie zrobimy masa nie będzie się trzymać biszkoptu.
Ciasto orzechowe
2. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z solą, a gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując. Na koniec wsypujemy mąki wymieszane ze zmielonymi orzechami oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do blaszki (tej samej co wcześniej piekł się biszkopt) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 25 min. w 170 st.
Masa budyniowa
3. 300 ml mleka zagotowujemy razem z masłem i cukrem w pozostałych 100
ml rozprowadzamy proszek budyniowy, kiedy mleko się zagotuje zdejmujemy
je z palnika i wlewamy proszek budyniowy. Następnie gotujemy jak zwykł
budyń.
Gorący odstawiamy na chwilkę aby odrobinę przestygł, ale
dalej pozostał mocno ciepły, wierzch przykrywamy folią spożywczą aby nie
utworzył się kożuch.
Złożenie ciasta
4. Na dno dajemy blat biszkoptu kakaowego, na niego wykładamy większość kajmaku i przykrywamy blatem orzechowym, na niego wykładamy masę budyniową i przykrywamy ostatnim blatem. Na samą górę wykładamy pozostały kajmak i posypujemy orzechami.
Ciasto chowamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Przechowujemy je również w lodówce. Smacznego !








0 comments
Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.