Świąteczny Przekładaniec Orzechowo Kajmakowy

by - 12/10/2025 12:30:00 AM

Jak to się przyjęło u mnie, ciasto na święta musi mieć warstwy i tak tez jest w tym pysznym przypadku ;)
Ciasto trójwarstwowe z orzechami i kajmakiem (tak się miało pierwotnie nazywać) wychodzi dość wysokie, ale bardzo smaczne i nie zapychające naprawdę chce się wziąć kolejny kawałek, chociaż na stole o uwagę proszą też inne smakołyki... ;) to warto popróbować wszystkiego.
Zapraszam po przepis i jak zawsze życzę udanych wypieków tym razem świątecznych ^_^ 







Składniki na blaszkę 21 x 21 cm
 
Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 2 i 1/3 szkl mąki (szklanka o pojemności 200 ml) 
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto orzechowe:
  • 3 białka
  • 120 g orzechów zmielonych
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 Masa budyniowa:
  • 400 ml mleka
  • 1 budyń malinowy
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
Dodatkowo:
  • 300 g kajmaku
  • posiekane orzechy włoskie na wierzch ciasta 
 
Biszkopt
 
1. Jajka miksujemy  wraz z cukrem do białości i zwiększenia objętości, następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy dokładnie szpatułką lub łyżką do utworzenia jednolitej konsystencji bez grudek.
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia.  


Biszkopt pieczemy w 170 stop przez 30 minut.
Upieczony studzimy i przekrawamy w pół.
Wierzchnia warstwę biszkoptu zdzieramy, jeśli tego nie zrobimy masa nie będzie się trzymać biszkoptu. 
 
Ciasto orzechowe
 
2.  Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z solą, a gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując. Na koniec wsypujemy mąki wymieszane ze zmielonymi orzechami oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do blaszki (tej samej co wcześniej piekł się biszkopt) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 25 min. w 170 st.


Masa budyniowa
 
3.  300 ml mleka zagotowujemy razem z masłem i cukrem w pozostałych 100 ml rozprowadzamy proszek budyniowy, kiedy mleko się zagotuje zdejmujemy je z palnika i wlewamy proszek budyniowy. Następnie gotujemy jak zwykł budyń.
Gorący odstawiamy na chwilkę aby odrobinę przestygł, ale dalej pozostał mocno ciepły, wierzch przykrywamy folią spożywczą aby nie utworzył się kożuch.

Złożenie ciasta
 
4. Na dno dajemy blat biszkoptu kakaowego, na niego wykładamy większość kajmaku i przykrywamy blatem orzechowym, na niego wykładamy masę budyniową i przykrywamy ostatnim blatem. Na samą górę wykładamy pozostały kajmak i posypujemy orzechami.
Ciasto chowamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Przechowujemy je również w lodówce. Smacznego ! 

Podobne Posty

0 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

Formularz kontaktowy

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych