Świnie rasy puławskiej w Manufakturze Dobra – smak, który wraca do korzeni

by - 9/08/2025 11:00:00 AM

Rasa puławska to polskie dziedzictwo hodowlane cenione za wyjątkowy smak mięsa i łatwość dostosowania się do ekstensywnych warunków chowu. W Manufakturze Dobra prowadzimy odchów w rytmie natury: dużo pastwiska, ruch, świeże powietrze i spokój. Naszym celem jest dobrostan stada oraz wyrób, którego jakość Klient odczuje w każdym kęsie.



Żywienie ma znaczenie – od ziarna zależy smak

Nie korzystamy z gotowych pasz. Sami komponujemy mieszanki z ekologicznych zbóż od certyfikowanych rolników. Certyfikowane zboże, badania na zawartość ponad 500 niedozwolonych substancji – to u nas standard. Każdą partię wysyłamy do akredytowanego laboratorium, a od 2025 roku publikujemy wyniki online. Dzięki temu Klient dokładnie wie, czym karmimy stada i z czego wynika powtarzalność smaku.



Dlaczego właśnie puławska?
 
To rasa dobrze przystosowana do systemu pastwiskowego. Wolniejsze tempo wzrostu sprzyja budowaniu struktury mięśni i tłuszczu śródmięśniowego, co daje soczystość i głębię smaku. Puławska słynie także z dobrej kondycji, wysokiej odporności oraz spokojnego temperamentu, co przekłada się na komfort pracy i stabilną jakość tusz.
 
Mięso wieprzowe rasy puławskiej możesz zakupić w naszym sklepie mięsnym Manufakturze Dobra.
 
Krótki łańcuch i rzemieślnicza obróbka
 
Stawiamy na krótki łańcuch: od pastwiska do naszej masarni i pracowni wędliniarskiej jest blisko. Minimalizujemy stres i drogę surowca, a w pracowni działamy metodami rzemieślniczymi: rozbiór, wędzenie i parzenie prowadzimy według opisanych procedur. Unikamy zbędnych dodatków – liczą się prostota receptur, sól, przyprawy i praca dymu. Tak powstają wędzonki, kiełbasy, pasztety oraz wyroby pieczone o czytelnym składzie. Oczywiście wszystko pod nadzorem służb weterynaryjnych.
 
Transparentność bez kompromisów
 
Każdą partię surowca identyfikujemy: znamy pochodzenie ziarna, skład mieszanki i parametry odchowu. Dokumentujemy wyniki badań zboża, kontrolujemy warunki dojrzewania oraz magazynowania. Ta przejrzystość pozwala Klientowi zweryfikować, skąd bierze się różnica w smaku i konsystencji.
 
Dobrostan, który widać
 
Puławska na pastwisku to obraz spokoju: dostęp do słońca i ruchu ogranicza problemy behawioralne, a czyste podłoże zmniejsza ryzyko chorób. Regularna obecność naszego zootechnika, nadzór żywieniowy i czysta woda to oczywistości, które sumują się na finalną jakość wyrobu. Dbamy o mikroklimat w budynkach, wydzielamy strefy odpoczynku i zadawania mieszanek zbożowych, by ograniczać stres.
 
Co zyskuje Klient?
 
Wyroby z rasy puławskiej mają pełniejszy smak, są soczyste i przewidywalne w obróbce kulinarnej. Krótki łańcuch, rzemieślnicza praca i kontrola na każdym etapie sprawiają, że Klient dostaje wyrób o prostym składzie, pewnym pochodzeniu i udokumentowanej jakości. Jeśli chcesz sprawdzić, jak wygląda to w praktyce, zajrzyj do naszych raportów i odwiedź naszą masarnię – chętnie pokażemy kulisy rzemiosła. Raporty z wyników badań zbóż.


 


Selekcja i genetyka – jakość zaplanowana

Pracujemy na liniach utrzymujących cechy rasy: umiarkowaną mięsność, korzystną okrywę tłuszczową i dobrą plenność. Wybieramy lochy o spokojnym temperamencie i silnym instynkcie macierzyńskim oraz knury z dobrym przyrostem i z wysokim libido. Prowadzimy dokumentację kryć i miotów, by śledzić zdrowotność oraz parametry tusz. Taka praca hodowlana daje przewidywalność jakości.

Zapraszamy do odwiedzenia nas online, poza wieprzowiną hodujemy również drób, króliki, krowy oraz wytwarzamy samodzielnie wyroby: makarony, pasztety produkty na ManufakturaDobra.pl oraz KurczakPastwiskowy.

Podobne Posty

9 comments

  1. Ciekawie przeczytać o mniej znanych rasach zwierząt.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrze, że promuje się produkty od lokalnych hodowcow . To ważne dla wspierania tradcji.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie słyszałam o tym miejscu, ani o tych zwierzętach :) myślę, że to bardzo wartościowe zachowywanie lokalnych tradycji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie słyszałam dlatego bardzo dobrze jest nagłaśniać że istnieją produkty od prawdziwych lokalnych hodowców :)

      Usuń
  4. Zanim poznałam mojego narzeczonego nie wiedziałam, że hodowla zwierząt jest tak skomplikowana... A sama jestem ze wsi :D No ale cóż, ja jestem ekspertem odnośnie hodowli warzyw.
    Miłego dnia :)
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za komentarz i pozdrawiam Cię cieplutko :)

      Usuń
  5. Bardzo dobra inicjatywa
    Pozdrawiam i zapraszam do obejrzenia mojego nowego obrazu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Słyszałam o tym miejscu i cieszę się że powstają różne inicjatywy by promować to co nasze. Wspaniały wpis, bardzo profesjonalny artykuł!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych