­
Ciasto Pychotka - Gotowanie...to proste!

Ciasto Pychotka

by - 4/15/2025 12:05:00 AM

Nazwa tego ciasta mówi sama za siebie, bo jest po prostu pyszne i myślę że idealnie sprawdzi się na świątecznym stole :)




Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
 
Ciasto na 2 blaty (jeśli za dużo by wam było ciasto, za grubo z reszty upieczcie ciasteczka)
  • 210 g mąki (pół na pół z krupczatką)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g cukru pudru
  • 85 g masła
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka cukru Waniliowego
Beza:
  • 3 białka
  • 11 g mąki ziemniaczanej
  • 105 g cukru drobnego
Masa budyniowa:
  • 370 ml mleka
  • 1 budyń 35 g
  • 18 g cukru
  • 50 g masła
Dodatkowo:
  • 330 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 40 g płatków migdałowych
  • 100 g herbatników czarnych 
  • 1/2 puszki kajmaku
 
Ciasto kruche
 
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 części. Następnie chowamy do lodówki na około 30-40 minut.
 
Beza
 
2. Białka przekładamy do miski i zaczynamy ubijać, kiedy zaczyna sztywnieć powoli wsypujemy cukier i ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy skrobię ziemniaczaną.
 
3. Wyjmujemy pierwszą połowę schłodzonego ciasta i wałkujemy na wielkość blaszki.
Następnie rozsmarowujemy połowę dżemu z czarnej porzeczki, następnie połowę masy bezowej i posypujemy płatkami migdałowymi.
 

Blat pieczemy w 180 stop przez około 30 minut, następnie studzimy go.
 
Analogicznie postępujemy z drugą częścią ciasta. 

Krem budyniowy
 
4. 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem, natomiast w pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy i gotujemy jak zwykły budyń, następnie studzimy go przykrytego folia aby nie utworzył się kożuch.
Masło spieniamy i dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu, aż do wyczerpania. 
5. Całą masę budyniową wykładamy na pierwszy blat, następnie dajemy herbatniki, na herbatniki kajmak i przykrywamy drugim blatem.
Całość zakrywamy folią i chowamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego !

Podobne Posty

11 comments

  1. Ciasto prezentuje się przepysznie :D
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ doskonały wypiek. Przepis wielokrotnie widziałam ale sama jeszcze nie piekłam. Ale smaka narobiłaś 🤤 udanego tygodnia

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, ciasto wygląda adekwatnie do nazwy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. całe wieki nie robiłam tego ciasta a bardzo je lubię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że przypomniałam Ci przepis na to pyszne ciacho :D

      Usuń
  5. Pysznie wygląda. Pychotka to chyba jedno z tych ciast, które zawsze znikają jako pierwsze na stole. :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych