Bitki Drobiowe W Sosie Chrzanowym

by - 1/29/2025 12:00:00 AM

 Powolutku wracam, ale będą przerwy gdyż jestem na etapie usuwania zębów i tak naprawdę mam pozamrażane dania dla męża, a ja tak z przerwami gdy mogę jeść coś normalnego to staram się ugotować coś nowego albo piekę, także jakieś przepisy mam w zanadrzu ;)

Jak zrobić taki sos chrzanowy? Otóż bardzo prosto, wystarczy nam chrzan ze słoiczka, śmietanka i oczywiście mięso, u mnie drobiowe bo chyba z tym nam smakuje najbardziej i ekspresowo się robi taki obiad.


bitki w sosie chrzanowym

Składniki na 2 osoby:
  • 1 pierś pokrojona w 1,5 cm paski
  • 3 czubate łyżeczki chrzanu ( ale najlepiej dodawać według własnego smaku bo każdy chrzan w słoiczku jest inny)
  • 200 ml wody
  • 3/4 płaskiej łyżki mąki pszennej
  • około 80 ml śmietanki 30 %
  • sól, pieprz oraz czosnek suszony
  • masło klarowane do smażenia
1. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
2. Plastry piersi lekko rozbijamy z obydwóch stron u obsypujemy przyprawami.
3. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy mięso i obsmażamy z obydwóch stron aż lekko się zarumienią.
Następnie zdejmujemy z patelni i do pozostałego tłuszczu wsypujemy 3/4 płaskiej łyżki mąki, przesmażamy ją mieszając, a następnie wlewamy wodę i mieszamy tak aż całość będzie bez gródek.
4. Dodajemy teraz chrzan, mieszamy i sprawdzamy smak, następnie wkładamy przesmażane mięso, przykrywamy pokrywką i dusimy z 10 minut.
5. Po tym czasie wlewamy śmietankę, mieszamy i gotujemy do zgęstnienia.
 
Ja podałam bitki z ziemniakami i jajkami ugotowanymi na pół twardo. Smacznego !

bitki w sosie chrzanowym


Podobne Posty

0 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych