Bitki Drobiowe W Sosie Chrzanowym
Powolutku wracam, ale będą przerwy gdyż jestem na etapie usuwania zębów i tak naprawdę mam pozamrażane dania dla męża, a ja tak z przerwami gdy mogę jeść coś normalnego to staram się ugotować coś nowego albo piekę, także jakieś przepisy mam w zanadrzu ;)
Jak zrobić taki sos chrzanowy? Otóż bardzo prosto, wystarczy nam chrzan ze słoiczka, śmietanka i oczywiście mięso, u mnie drobiowe bo chyba z tym nam smakuje najbardziej i ekspresowo się robi taki obiad.
Składniki na 2 osoby:
- 1 pierś pokrojona w 1,5 cm paski
- 3 czubate łyżeczki chrzanu ( ale najlepiej dodawać według własnego smaku bo każdy chrzan w słoiczku jest inny)
- 200 ml wody
- 3/4 płaskiej łyżki mąki pszennej
- około 80 ml śmietanki 30 %
- sól, pieprz oraz czosnek suszony
- masło klarowane do smażenia
1. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
2. Plastry piersi lekko rozbijamy z obydwóch stron u obsypujemy przyprawami.
3. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy mięso i obsmażamy z obydwóch stron aż lekko się zarumienią.
Następnie zdejmujemy z patelni i do pozostałego tłuszczu wsypujemy 3/4 płaskiej łyżki mąki, przesmażamy ją mieszając, a następnie wlewamy wodę i mieszamy tak aż całość będzie bez gródek.
4. Dodajemy teraz chrzan, mieszamy i sprawdzamy smak, następnie wkładamy przesmażane mięso, przykrywamy pokrywką i dusimy z 10 minut.
5. Po tym czasie wlewamy śmietankę, mieszamy i gotujemy do zgęstnienia.
Ja podałam bitki z ziemniakami i jajkami ugotowanymi na pół twardo. Smacznego !
0 comments
Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.