Kiedy się nakupiło za dużo bananów i nie ma kto ich już zjeść to znak że trzeba je przerobić na przykład na pyszne ciasto, a raczej taki skromniejszy torcik. Zapraszam po prosty przepis bo nic nie musimy miksować wystarczy nam łyżka i miska ;)
Składniki na tortownice o śred. 18 cm
Ciasto:
- banany 98g waga po obraniu
- 1 duże jajko
- 70 ml oleju
- 185 g mąki pszennej tortowej
- 70 g cukru
- 1/2 łyżeczki sody
- 70 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
- 1/3 puszki kajmaku
- 1/2 słoiczka powideł
- polewa czekoladowa <--klik
- posypka orzechowa (mielone orzechy)
1. Banany rozgniatamy.
2. Dodajemy do nich mleko z 1 łyżką soku z cytryny, następnie jajko i mieszamy całość.
3. Na koniec dodajemy suche składniki, olej, mieszamy i przekładamy od razu do tortownicy.
Pieczemy w 180 stop przez 40-50 minut grzanie góra-dół bez termoobiegu.
4. Po upieczeniu studzimy, przekrawamy na trzy blaty i pierwszy z nich przekładamy kajmakiem, a drugi powidłami (uwaga jeśli powidła są za gęste możecie je zmiksować z innym kwaskowym dżemem, ja tak zrobiłam dlatego ich kolor jest jasny oraz stały się puszyste)
5. Na sam koniec ciasto polewamy polewą i posypujemy orzechami. Smacznego !
11 comments
O chlebku bananowym słyszałam ale o takim torciku słyszę pierwszy raz! Rewelacja pomysł! U mnie banany w zasadzie wszystkie schodzą, bo albo dodaję do koktajlu albo gdy mam parcie na słodkie to zjadam go żeby nie rzucać się na słodycze. Koniecznie muszę zapisać sobie pomysł na taki torcik! Dzięki za przepis, bardzo się przyda 😀
OdpowiedzUsuńSuper bardzo się cieszę że przepisik Ci się spodobał :*
UsuńŚwietny przepis, bardzo lubię takie receptury, mało wysiłku a efekt cieszy oko i podniebienie :)
OdpowiedzUsuńTak i jaki smaczny :D
UsuńAle apetyczny, słodki torcik! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie :)
UsuńNa ile blatów kroimy 2 czy 3? Bi na zdjęciach są 3 .
OdpowiedzUsuńPrzepis trochę niedoprecyzowany. W składnikach jest olej, o którym później nie ma mowy. Jest również kakao, którego dodatku szczerze mówiąc nie widać na zdjęciach, tak samo jak torcik jest złożony z trzech blatów, a napisane jest o przekrojeniu na dwa... Nie ma także informacji jaka funkcja pieczenia - góra dół, termoobieg?
OdpowiedzUsuńJuż poprawiła przepis. Tak, jest kakao, ale jest go nie duża ilość i ciasto jest tylko lekko brązowe, natomiast różnice ale nie dużą może zrobić też wielkość łyżki.
UsuńCiekawe połączenie smaków :) ja bym dosypała owoce liofilizowane, ale mam ostatnio do nich słabość
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.