Wilgotne Ciasto Czekoladowe Z Kulkami Serowo Kokosowymi
Przepyszne jest to ciacho, wilgotne, mocno czekoladowe z kulami serowo kokosowymi które już uwielbiam ;)
Składniki na tortownicę o śred 21 cm
Ciasto czekoladowe:
Polewa Czekoladowa:
Polewa Biała:
Składniki na tortownicę o śred 21 cm
Ciasto czekoladowe:
- 100 g masła
- 180 g cukru
- 3 całe jajka
- 250 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 ml letniego mleka
- 1 i 1/2 łyżki kakao
- 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
Serowo kokosowe kulki
- 200 g sera, nie rzadkiego (użyłam Mój ulubiony)
- około 50-80 g wiórek kokosowych
- 1 małe jajko
- 50 g cukru
- ( ewentualnie) jeśli kulki nie chciały by się lepić, to dodać do 2 łyżek mąki kokosowej
- ewentualnie 1 łyżka masła o ile twaróg jest chudy i suchy
Polewa Czekoladowa:
- 6 łyżeczek cukru
- 3 łyżeczki kakao
- 3 łyżki mleka
- 1 nie pełna łyżka margaryny/masła
Polewa Biała:
- 6 kostek białej czekolady
- 4 łyżki mleka w proszku
- 1 i 1/2 łyżki mleka
- 1 łyżka masła/margaryny
- 1 i 1/2 łyżki cukru
1. Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną.
2. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia.
3. Teraz dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao oraz roztopiona czekoladę. mieszamy do połączenia składników. W czasie mieszania dolewamy letnie mleko.
Kulki serowo kokosowe
4. Wszystkie składniki na kulki łączymy ze sobą. Jeśli masa jest zbyt luźna aby ulepić kulki to dosypujemy jeszcze kokosu lub mąki kokosowej. Natomiast jeśli nie jest zbyt zwarta to dodajemy łyżkę masła.
5. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy kulki i układamy je na dnie zostawiając parę na górę (około 3 sztuki)
6. Na kulki serowe wykładamy ciasto czekoladowe a na wierzch pozostałe kulki.
Całość pieczemy w 180-190 stop przez około 70 minut.
Patyczek wbity w ciasto musi być suchy !!
Polewa czekoladowa
7. Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy. Gotujemy do zgęstnienia następnie odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Polewa biała
8. Kostki czekolady rozpuszczamy nad kąpielą wodną.
lub
9. Mleko z masłem/margaryną i cukrem umieszczamy w garnuszku. Całość zagotowujemy następnie dodajemy mleko w proszku i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Wystudzone ciasto polewamy naprzemiennie polewami. Odstawiamy do zastygnięcia polewy lub nie ;) a następnie kroimy i zajadamy :-)
Ja swoje ciasto podałam z filiżanką pysznej, czarnej Cejlońskiej herbaty Earl Gray Blue którą to otrzymałam od sklepu CoZaHerbata.pl.
Herbata ta jest dla wielbicieli Earl Gray'a , zawiera aromat bergamotki i listki bławatka. Jej smak idealnie skomponował się z tym ciastem :)
Dla czytelników bloga mam wspaniałą niespodziankę, rabat 10 % na zakupy w sklepie CoZaHerbata.pl Wystarczy wpisać w miejsce kuponu: gotowanietoproste
Herbata ta jest dla wielbicieli Earl Gray'a , zawiera aromat bergamotki i listki bławatka. Jej smak idealnie skomponował się z tym ciastem :)
Dla czytelników bloga mam wspaniałą niespodziankę, rabat 10 % na zakupy w sklepie CoZaHerbata.pl Wystarczy wpisać w miejsce kuponu: gotowanietoproste
19 comments
Pyszne ciacho. Herbatę Earl Grey bardzo lubię, jedna z moich ulubionych herbatek 😊😆❤
OdpowiedzUsuńDziękuje :* :-)
UsuńPrzepyszne ciasto, takie to ja lubię:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńPrzepyszne ciasto, takie to ja lubię:)
OdpowiedzUsuńPięknie prezentuje się w przekroju :) w smaku tez musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-) W smaku było tak dobre że szok :D
UsuńPomysł z kulkami serowymi bardzo mi się podoba! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i polecam wypróbować przepis :)
UsuńBardzo smaczny pomył na ciasto, można je jeść oczami :)
OdpowiedzUsuńale fajne łaciate ciacho :)
OdpowiedzUsuńIwonko ale wspaniałe ciacho, super wygląda :-)
OdpowiedzUsuńEkstra wygląda w przekroju! :D Musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńmm... wygląda mega apetycznie. palce lizać!
OdpowiedzUsuńSandicious
Z przyjemnością bym się poczęstowała ;-)
OdpowiedzUsuńAle super przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za miłe komentarze :D
OdpowiedzUsuńPrzepis skopiowany z bloga Smaki Weroniki
OdpowiedzUsuńSzanowny anonimie...z całym szacunkiem ale nie kopiuje przepisów, przepis bardzo się rożni od bloga Smaki Weroniki, a po drugie jeśli korzystam z czyjegoś przepisu zawsze dodaje odnośnik do źródła :) Pozdrawiam :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.