Prosta babka biszkoptowa z jabłkiem

by - 3/15/2024 12:00:00 AM

Przepis na taką prostą, lekką babkę z dodatkiem jabłka, zastanawiałam się czy publikować przepis, ale mówię czemu nie, może komuś brakowało takiego przepisu, a nie wszyscy lubią te mokre babki i nie zawsze też jest smak na taką cięższą babkę.




Składniki na małą keksówkę, rynienkę:


  • 3 jajka
  • 80 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego bez cukru
  • 100 g cukru
  • 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jabłko 
  • esencja waniliowa

1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, pod koniec ubijania wsypujemy połowę cukru i utrwalamy pianę. Następnie dodajemy po żółtku, miksując na najwolniejszych obrotach do ich wchłonięcia.
2. Następnie dodajemy partiami, wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy całość łyżką albo szpatułką.
3. Na sam koniec dodajemy pokrojone w kostkę jabłko lub starte.
Pieczemy w 170 stop. przez około 30-40 minut do tak zwanego suchego patyczka (patyczek drewniany, wbity w ciasto, musi być suchy )
Wystudzona babkę polewamy dowolną polewą, u mnie była to polewa karmelowa.


Podobne Posty

2 comments

  1. Proste,a jakie znakomite! I do tego całkiem lekki wypiek, mnie się bardzo podoba! Chętnie bym spróbowała, dzięki za inspirację 😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci się podoba i tak jest leciutkie, chyba że doda się więcej jabłka ;)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych