Maślane Kruche Ciasteczka Na Mące Ryżowej
Ciasteczka powstały specjalnie dla mojej mamy która ostatnio boryka się z problemami gastrycznymi, a jako że nie chciała żadnego tortu, ani ciasta na urodziny to dostała ciasteczka jako dodatek oczywiście do innego prezentu i kwiatów. Ciasteczka się spodobały, a i mi bardzo zasmakowały więc pora opublikować przepis :)
Ps. u mnie ciasteczka były specjalnie trzymane dłużej w piekarniku, mama lubi po prostu bardziej przypieczone ;)
Składniki na 1 blaszkę ciastek:
- 3/4 szkl mąki ryżowej (szkl o pojemności 200 ml)
- 45 g w miarę miękkiego masła
- 1/4 szkl cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- kilka kropel esencji waniliowej
- 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 18 %
- 10 ml soku z cytryny
1. Wszystko razem zagniatamy i chowamy do lodówki na 30 minut.
2. Po tym czasie podsypujemy mąką ryżową i wałkujemy na grubość około 4-5 mm i wycinamy dowolne kształty.
Wykładamy na papier do pieczenia.
Pieczemy w 180 stop przez około 10-12 minut wszystko zależy od piekarnika.
15 comments
Super ciasteczka. Fajny pomysł. Warto szukać różnych rozwiązań. :)
OdpowiedzUsuńTak, to prawda i dziękuje :-)
UsuńBardzo inspirujący przepis, świetne są takie ciasteczka :) Muszę koniecznie spróbować je zrobić :)
OdpowiedzUsuńPolecam Ci serdecznie są naprawdę kruche i smaczne :)
UsuńAle pyszności :D
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńSuper pomysł na ciasteczka ❤️
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńO rany, ależ one urocze! Tak rumiane że ręką sama sięga po kolejną porcję 😀
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńWyglądają słodko, już czuję ich smak i zapach :)
OdpowiedzUsuńByły słodziutkie i naprawdę bardzo aromatyczne :-)
UsuńA czym można je przyozdobić, aby były bardziej kolorowe?
OdpowiedzUsuńOczywiście że tak :)
Usuńuwielbiam takie ciasteczka
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.